петък , 14 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Теодор Желязков и Ралица Маркова: Българите в чужбина са разочаровани от резултата на изборите

Теодор Желязков и Ралица Маркова: Българите в чужбина са разочаровани от резултата на изборите

Нашият сънародник Теодор Желязков, който живее в Портсмут, Великобритания, се включи на живо в ефира на еМисия България и коментира как са гласували младите българи зад граница. Ралица Маркова, която живее в Пърт, Австралия също се включи на живо от там. Двамата обобщиха как българите зад граница виждат бъдещето на родината от разстояние с новите стари участници в парламента.

„Моите размисли след вота в неделя са доста противоречиви. Гласуването при нас премина доста спокойно. Относно резултатите, без да споменавам имена на партии, много от младите хора около мен се чувстват разочаровани от това, което се случва, защото народът иска промяна, а гласува за същите партии“, разказа Желязков.

„Аз мисля, че гласуването е основен дълг в днешното време и нашите баби и дядовци са посветили живота си, за да можем да гласуваме свободно. Аз гласуват за нещата, в които вярвам и за разлика от повечето хора, не гласувах за силните, които имат шанс, а за тези, които имат принципи“, обясни българинът.

Той посочи, че тази година за първи път повечето партии са обърнали особено внимание на българите в чужбина. Теодор Желязков разказа как е преминал изборния ден. Повечето ни сънародници смятат, че съвсем скоро ще има нови избори.

„Интересното е, че на тези избори за парламент, гласуваха по-малко хора отколкото за президент и референдум миналата година, макар че тези избори са по-важни“, посочи Желязков.

Ралица Маркова разказа от своя страна как е преминало гласуването в Пърт, Австралия.

„За късмет уцелих първа година, в която има секция в Пърт“, посочи Маркова. Тя каза, че не е доволна от резултатите от изборите. „Винаги остава надеждата за следващия път. Това не са резултатите, които очаквах. За мен със стари муцуни не става. Надявах се на по-свежи идеи и по-западно мислене, но и този път не стана“, разказа Маркова.

„Западният вот е за „Да, България“. Имената, които прочетох, че членуват в движението, е нормално да привлекат българите в чужбина, защото техният план за действие и виждане е по-отворена.
Най-образованият вот е за „Да, България“ и за „Нова република“, коментира още Ралица Маркова.

Тя разказа, че българската общност в Пърт е малка, но там са гласували наши сънародници и вотът е бил спокоен. „Категорично има морално задължение да се гласува. Нямаме право да се оплакваме, ако не упражним това си право. Това е едно от малкото неща, които са ни гарантирани като право и не можем да не го упражним“, подчерта Маркова и добави, че въпреки разочарованието ще гласува на всеки следващи избори.

Чуйте мненията на двамата ни сънародници, които живеят зад граница, в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. българин

    От близо 3 милиона българи в чужбина, са гласували общо малко над…70 хиляди! Смешна цифра. А още по-смешно и тъжно е, че от тази една шепа гласували в чужбина, повечето не са гласували за някаква промяна, а отново за ГЕРБ и БСП.