понеделник , 21 май 2018
Начало / Жива връзка / Теодор Ушев: Хората се стремят само към забавление без да осъзнават, че то ги хипнотизира

Теодор Ушев: Хората се стремят само към забавление без да осъзнават, че то ги хипнотизира

Анимационният филм „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев е сред 10-те полуфиналисти за номинация за „Оскар“ за късометражни анимационни филми. На 24 януари ще стане ясно дали филмът на българина е номиниран за отличието. До момента филмът, който е по текст на писателя Георги Гопсодинов, беше номиниран за наградите „Ани“ и има вече десетки други отличия.

„Коркуренцията тази година е изключително жестока. Има много добри филми и, което е по-лошото, има филми от големи студиа – два филма от „Дисни“ и „Пиксар“, които са направени с много пари, а болшинството от Академията са хора, работили в тези студиа. От останалите 8 по-малки филма пък има 2 – 3 филма на режисьори, работили в „Дисни“ и „Пиксар“, разказа аниматорът в предаването „Жива връзка“ по Би Ай Ти.

Той бе категоричен, че при разпределението на наградите на Филмовата академията има пристрастие и много политика.

„В последните седмици, когато беше състезанието кой филм ще бъде много видим, Академията промени два или три пъти правилата на играта, а промените бяха в полза на големите студиа. Ние се борихме достатъчно успешно и останалото е късмет. Ще видим какво ще стане“, сподели Теодор Ушев.

„Опитвам се да не мисля за номинацията, защото в противен случай човек може да се побърка. Ние сме в това състезание от септември и вече доста ми омръзна. Затова чакам с нетърпение да стане 24 януари и да свърши тази трагедия и вълнение“, призна аниматорът.

„Смятам, че това, с което можем да спечелим сърцата на хората, е посланието. Очевидно не можем да преборим останалите филми с високи технологии, но те са насочени и повече към забавлението. Уви, хората в днешно време се стремят тотално към забавлението без да осъзнават, че това всъщност ги хипнотизира. И хипнотизирайки ги до такава степен, че биват парализирани и остават така до края на живота си. Те пренасят това си желание – постоянно да се смеят, постоянно да бъде забавно и весело около тях, и в реалния си живот, та дори и в политиката“, отбеляза Ушев.

Той обясни и избора на Доналд Тръмп за президент с желанието на повечето хора за „някой, който да ги забавлява“.

„Смятам, че хората днес са изключително носталгично настроени към миналото си, защото си спомнят само хубавите неща, и се страхуват от бъдещето, защото чуват, че само лоши неща предстоят. Всеки човек на Нова година вече си пожелава да не бъде като изминалата и се страхува от най-лошото. Това обаче ни парализира да живеем днес. Това се опитахме и да направим с филма „Сляпата Вайша“, подчерта аниматорът и допълни е, че целта на екипа, който стои зад „Сляпата Вайша“, е да направи филм, който да се разбира от деца от 9 до 99 години.

Теодор Ушев, със съжаление, призна, че българската анимация не е в цветущо здраве.

„Проблемът не е в липсата на пари. Просто трябва да има друго отношение и аниматорите в България трябва да бъдат по-отворени към света, а капсулирани. Трябва да осмислят процесите и да бъдат по-гъвкави“, смята Ушев, който в удебен, че у нас има потенциал за добра анимация и много таланти.

„Първото нещо, което ме научи животът ми в чужбина е да не казвам „аз“, а да се движа в колектив. Независимо какъв талант имаш, в Западния свят основното нещо е, че трябва да бъдеш много комуникативен, да говориш и да се съветваш с хората. Точно тази комуникация и работа в екип ми помогна неимоверно много в анимацията“, призна аниматорът.

Той разказа още, че в момента работи върху филм по книгата на Георги Господинов „Физика на тъгата“. Филмът ще бъде среднометражен, около 30 минути, допълни той.

„За мен основното е филмите да изглеждат като произведението на изкуството, изцяло направени на ръка и с уникален вид. Все пак анимация идва от думата „anima“, което в превод ознава „душа“. И когато всичко е направено на компютър и 3D, нещата изглеждат много пластмасови. За мен героите, направени на 3D, които имитират реалистичното, са зловещи“, категоричен е Теодор Ушев.

Целия разговор с аниматора можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …