понеделник , 21 май 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Теодор Стойчев с равносметка за позитивите и пропуснатите ползи на България 10 години в ЕС

Теодор Стойчев с равносметка за позитивите и пропуснатите ползи на България 10 години в ЕС

Ръководителят на информационното бюро към Европейския парламент в България Теодор Стойчев направи равносметка в студиото на еМисия България за позитивите и пропуснатите ползи на България за 10-те години от членството на страната ни в ЕС.

„Много е важно да си направим равносметка и да начертаем план за бъдещето. Важно е да знаем какво искаме да постигнем в следващите поне 10 години и да се стремим натам. За тези 10 години до голяма степен имаше усещането, че присъединяването към ЕС е една крайна цел“, заяви Стойчев.

„Все още до някаква степен трябва да помислим за това, че това е процес, който трябва да се развива и да знаем какво искаме, за да се възползваме от всички възможности. Ние трябва да направим това, което зависи от нас – икономическо развитие, съдебната система“, добави ръководителят на информационното бюро към Европейския парламент в България.

Той посочи, че информацията, която бюрото предоставя, е свързана основно с дейността на ЕП. „Осведомеността в България е доста по-добра в сравнение с други държави. Хората са наясно какво представлява ЕП и ЕС. Много е важно гражданите да са активни. ЕП е изключително отворена институция, всички документи и решения са и на български език, заседанията се предават на живо с превод на български език“, каза Теодор Стойчев.

По думите му, ЕП е както всеки парламент – има различни политически сили. В последните години има пъстра палитра от крайнолеви до крайнодесни сили. „Нормално е да има политически различия, дебати и спорове. До тази година имаше едно споразумение между двете най-големи партии в парламента, които си разделяха мандата по две години и половина“, припомни Стойчев. Той прогнозира, че 2017 ще бъде доста напрегната.

„Има проблеми със сигурността, миграцията, ще започне процесът по излизането на Великобритания от ЕС. Правителството трябва да формулира много добре приоритетите на България. Предстои поредица от срещи и с бизнеса за тяхното виждане“, каза Стойчев.

Ръководителят на информационното бюро към Европейския парламент в България покани всички желаещи на дискусия на 27 януари във Военния клуб в София. Ще присъстват представители от всички политически партии, за да бъде обсъдено накъде отива европейския проект.

„ЕС постигна своята цел – да постигне мир и просперитет за своите граждани. Въпросът е сега накъде – отиваме ли към по-силен съюз и какво ще бъде бъдещето му“, обобщи Стойчев.

Чуйте целия разговор с него в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …