неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Тео Ушев: Заклещени сме между миналото и бъдещето и това ни парализира

Тео Ушев: Заклещени сме между миналото и бъдещето и това ни парализира

След броени часове ще разберем дали българин ще спечели Оскар в категорията кратък анимационен филм. Работещият в Канада аниматор Тео Ушев е номиниран за филма „Сляпата Вайша“ по разказ на писателя Георги Господинов с музика на Котарашки.

С Тео Ушев говори Ралица Василева – за пътя му от родния му Кюстендил през Монреал, до номинацията му за златната статуетка. Той разказва какво го е вдъхновило в „Сляпата Вайша“, за специалната техника, защо е напуснал България и какво би казал, ако спечели.

„В момента, в който прочетох разказа и започнах да си представям какво се случва там“, споделя аниматорът. „Аз анимирам всеки цвят отделно. След това написахме много кратък алгоритъм така, все едно са отпечатани. Използва несъвършенството на графичната техника, само че по дигитален начин“, обясни Ушев и добави, че технологиите много са му помогнали.

„Два от филмите произлизат от студиото на Пиксар, а трети – от студиото на Дисни. Разполагат с голям бюджет. Зад четвъртия филм стои голяма компания“, посочи Ушев. „Това е един много български филм. Това е филм, който е трябвало да бъде направен в България. Най-големият проблем на българските творци е, че те не излизат, не гледат какво се случва навън, не контактуват със своите колеги – малко са затворени, доста са консервативни“, смята Ушев.

Той каза, че други негови филми също са били в дългата и в късата листа за Оскарите. „Представете си една капка, която е капела върху един камък и той накрая се е пробил. Това е един дълъг и трудоемък процес“, посочи Ушев. Той сподели, че баща му е художник и самият той е започнал работата си като се учел от него и го копирал. „Аз нямам нито един работен ден по този начин“, каза Ушев и обясни, че е от хората, които просто работят с хобито си.

„Може би ще кажа нещо на български. Още не съм мислил. Ако не спечеля – още по-добре – няма да ми се налага да държа речи. До мен ще бъде дъщеря ми. От сега се подготвям, че няма да спечеля и ще се прибера в Монреал. После започвам работа по „Физика на тъгата“. Приех тази книга като лична история“, подчерта аниматорът.

„Заклещени сме между миналото и бъдещето и това ни парализира и ни пречи днес“, смята Ушев.

Чуйте целия разговор с аниматорът, номиниран за Оскар в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …