четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Тенчо Попов: Никога не съм искал да съдя България, исках просто някой да каже „Да, сбъркахме“

Тенчо Попов: Никога не съм искал да съдя България, исках просто някой да каже „Да, сбъркахме“

Никога не съм искал да съдя България, исках просто някой да излезе и да каже: „Да, сбъркахме, пресолихме манджата, прекалихме със силата, извиняваме се“. Такова нещо обаче не се случи.

Това заяви бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов, който стана поредният осъдил държавата ни в Страсбург във връзка с ареста му преди шест години. Според съда при него държавата ни е нарушила няколко текста от Европейската конвенция за правата на човека.

Действията станаха докато се водеше разследване за подкуп срещу Тенчо Попов, бившия министър на отбраната Николай Цонев и съдията Петър Сантиров, като делото завърши с оправдателни присъди. Това е и седмият път, в който България е осъдена заради действия на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

За решението на съда той разказа: „В съдебното решение се визира нарушение на чл. 3 от Конвенцията за правата на човека, което е за нечовешко и унизително отношение. Това е начинът на ареста, който ми бе извършен, както и неговото отразяване в медиите.

Другият пункт, по който е осъдена държавата, е нарушаване на чл. 6, параграф 2 от Конвенцията заради изказване на Цветан Цветанов, с което се нарушава презумпцията за невинност.

Нарушен е и чл. 8 заради заснемането на ареста без мое съгласие, навлизане в личното ми пространство и начина, по който бяха извършвани изземванията и претърсванията без съдебни разрешения.

България е осъдена за всички тези параграфи, вкл. и заради това, че няма ефективно вътрешно-правно средство ние да си потърсим правата.“

„Този разговор има смисъл само ако направим обобщение за това как действа системата и предпазим хората от това, което ги очаква. Моята лична мотивация да дойда в това студио – аз избягвам да давам интервюта – е тази“, каза Тенчо Попов.

По думите му той е бил провокиран и от заглавието на книгата на Сашо Диков – „Истината боли“.

„При мен истината боли и в прекия, и в преносния смисъл, защото тази болка беше освен психическа, и физическа. И накрая човек изпада в едно състояние, в което се чувства в безтегловност, когато няма вътрешно-правни средства, които да защитят неговата истина. Това ни мотивира да заведем делото в Страсбург“.

Какво си спомни Тенчо Попов за ужаса от ареста и за съдебната сага след това – чуйте от първо лице в целия разговор:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …