неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Темата за референдума в българските медии на Острова

Темата за референдума в българските медии на Острова

Българите във Великобритания обсъждат активно темата за предстоящия референдум за излизане на страната от ЕС, защото зависят много от изхода му. Не е ясно какво ще се случи с тези, които работят тук, имат бизнес или собственост, както впрочем и с милионите англичани, които живеят извън Великобритания.

Това заяви в еМисия България Николай Карадобрев, програмен директор на RadioBg London от британската столица.

По думите му сред основните теми в българските медии на Острова тези дни е включването на лондонския кмет Борис Джонсън в политическата игра за ЕС. Той заяви, че ще агитира за т.нар. „Брексит“, противно на съпартиеца си – премиерът Дейвид Камерън.

Това, което ни вълнува също, е какво ще се случи при това положение с няколкостотин хиляди българи, получаващи детски надбавки, които ще бъдат спрени, казва Карадобрев. По думите му обаче мнозинството ни сънародници там разчитат на работата си, за да се издържат.

Сред другите актуални теми е и възможността за обособяване на избирателен район „Чужбина“, от който в парламента да влизат поне трима-четирима депутати, избрани с преференция. Такава промяна в Изборния кодекс предложиха народни представители от ГЕРБ.

Важна тема продължава да бъде и електронното гласуване, понеже дори да имаш огромно желание да гласуваш, често нямаш време да стигнеш до най-близката избирателна секция, обяснява журналистът.

Отново по темата за референдума Карадобрев коментира, че радикална позиция на Джонсън би могла да доведе до непредвидими последици, предвид неговите влиятелни позиции сред консерваторите.

Според него англичаните са раздвоени по въпроса. От една страна близо 200 от най-големите британски компании заявиха подкрепа за оставането в ЕС в писмо до британския премиер. От друга медиите непрекъснато тръбят за опасността бежанският поток да залее и Острова, което е коз в ръцете на партии като ЮКИП.

Според мен Борис Джонсън е подкрепян повече от хората, които се притесняват от това какво би се случило с техния суверенитет, но от друга страна много от англичаните са доста консервативни и не обичат промените, така че биха подкрепили Камерън, още повече, че той направи много за страната и договори отстъпки с ЕС, отбелязва журналистът.

В едно сме сигурни – след над 70 години битката за Великобритания отново е на политическата сцена, заключава той.

Междувременно във Великобритания ще започне да излиза нов национален всекидневник от 30 години насам. The New Day, който е от групата на „Мирър“, няма да има уебсайт, а ще присъства само чрез профили в социалните мрежи.

Новият вестник е предназначен за хората, които нямат много време за пресата. The New Day ще се насочи най-вероятно към една аудитория, която иска да бъде информирана сбито за основните теми, казва Карадобрев.

Чуйте целия разговор:
https://youtu.be/F24x4Hw53lImediibrexit

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …