сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Театралното семейство Василена Радева и Нейтън Купър: Животът на артиста е много по-лесен в България

Театралното семейство Василена Радева и Нейтън Купър: Животът на артиста е много по-лесен в България

Животът на артиста е много по-лесен и удобен в България, отколкото в Америка. Тук можем да работим почти само като актьори, стандартът ни е по-висок, можем да издържаме семейството си.

Това разказаха в еМисия България сем. Василена Радева и Нейтън Купър, които страстта към театъра събира и в живота. Тя е театрален режисьор, а той – актьор, и двамата са избрали да живеят в София с двете си деца.

Василена Радева е сред най-интересните млади режисьори в българския театър и вече е носителка на наградите „Икар” и „Аскеер”. Работи в София и в градове из страната както на големи театрални сцени, така и в алтернативна, експериментална среда. Освен актьор, Нейтън е бил и артистичен директор на театрална компания в Балтимор.

„Противно на мита, да си артист в САЩ и да имаш семейство е много по-трудно, тъй като всичко там е по-скъпо и има повече конкуренция. Независимите актьори не са добре платени и трябва да работят друга работа, за да се издържат. В Америка се чувстваш като работник, докато тук имаш повече време да бъдеш човек“, разказват двамата.

В момента Василена и Нейтън работят интензивно върху пилотния проект на своята независима театрална компания „Паник бутон театър“ – „Дисонанс за двама артисти“, чиято премиера ще бъде на 28 април пространството на НДК за театър – ДНК.

Част от мисията на „Паник бутон театър“ е и да помагат на професионалисти, получили образование и/или професионален опит в чужбина, да реализират потенциала си в България.

Спектакълът е базиран изцяло върху най-провокативните и интересни сънища на самите актьори, които в продължение на година са ги записвали, както и техни лични детски спомени, страхове, фрустрации. Текстовете са написани лично от тях, като са съчетани с проучвания върху антропологията, антропософията и митологията.

Това е нетрадиционен театър, който дълбае много върху колективното подсъзнание на Юнг и Фройд, върху магическия реализъм, обяснява Василена. Играем много с абстрактното, с образи, като идеята е зрителят да се усети като в свой собствен сън, добавя и Нейтън.

За театъра, срещата им, живота и работата тук и в САЩ и бъдещите предизвикателства – гледайте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …