събота , 24 март 2018
Начало / Код 11-13 / Таванът на плащанията в брой – пиар трик, мярка срещу сивата икономика или номер да се намалят банковите такси – дискусия в студиото

Таванът на плащанията в брой – пиар трик, мярка срещу сивата икономика или номер да се намалят банковите такси – дискусия в студиото

Покупки над 1000 лв. да не могат да се плащат в кеш, а да по банков път, реши преди дни парламентът на първо четене. Таванът на кешовите плащания към момента е 10 хил. лв., като идеята е да се намали поетапно.

Смислена ли е мярката или зад нея се крият други съображения и интереси в студиото на КОД 11-13 коментираха Мика Зайкова, главен експерт към КТ „Подкрепа“, Георги Вулджев, икономист от ЕКИП, и финансистът Владислав Панев.

Тримата се обединиха около тезата, че тази поправка, макар и банките да не са лобирали открито за нея, ползва директно именно тях – най-вече заради приходите от банкови такси при разплащанията.

Според Мика Зайкова банките ни „ограбват“, тъй като парите ни в тях всъщност намаляват заради нивото на лихвите, а при всяка транзакция те ще вземат и въпросната такса.

Не искам трето око в моята сметка, а то ще е на правителството, когато всичко стане по безкасов път, каза тя. Според нея всяка регулация ражда сива икономика, но тя ще може да се пребори само ако се премахне „политическия чадър над бандитите“.

Георги Вулджев все пак отбеляза, че банковите такси не са единственият начин трезорите да печелят, а също и приходът на ликвидност. Според него дребният бизнес ще е най-накърнен.

Владислав Панев предвиди, че законът хем няма да се приеме, хем ще има удар по имиджа на банките, хем в крайна сметка парламентът ще намали банковите такси така или иначе.

За него обаче темата е много по-маловажна, отколкото например избора на прарламентарна квота във ВСС и възраждането на проекта за АЕЦ „Белене“. Той е убеден, че това е „фишек, който ще бъде отменен“.

Премиерът, както винаги, ще спре поправката в последния момент, за да излезе целия в бяло, прогнозира Панев.
https://youtu.be/Plf8Q_7wA7E

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …