четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Татяна Лолова и Атанас Киряков за филма си: Целият ни живот е един „бартер“

Татяна Лолова и Атанас Киряков за филма си: Целият ни живот е един „бартер“

Актрисата Татяна Лолова и режисьорът Атанас Киряков гостуваха в еМисия България, за да говорят за филма си „Бартер“, който утре българските зрители могат да видят на прожекция от 18 ч. в кино „Люмиер“ в рамките на 20-ия „София филм фест“. От май лентата ще се завърти и по другите екрани у нас.

„Бартер” е носител на наградата за най-добър игрален филм за телевизия от фестивала „Златна роза” през 2015 г., а за драматичната роля на сляпата Флора в него Лолова бе удостоена с приза за най-добра женска роля на фестивала „Любовта е лудост” миналата година. Мъжката главна роля е поверена на Филип Аврамов, който играе рибаря Хиндо. Във филма участва и плеяда от известни наши актьори – Владимир Пенев, Койна Русева и Михаил Мутафов. Филмът е по действителен случай и е сниман във Варна, откъдето е и самият Атанас Киряков. Лентата е продължение на документалния филм „Омагьосан от морето“.

Филмът разказва за борбата на едни обикновени хора в едно рибарско селце срещу едни други хора, с повече възможности и пари, които искат да ги изхвърлят оттам и да се настанят с луксозните си хотели на мястото им, разказва режисьорът. Нашият филм е за рибарите, които години наред си вадят хляба в селището, а морето е последният пристан на тези хора, които няма къде другаде да отидат, добавя той.

По думите му драматичната роля е написана специално за Татяна Лолова,

а неин прототип е жена, която режисьорът познавал. „Беше много силна личност, беше сляпа и не искаше да прогледне, за да не наруши своя свят, създаден през годините, за да не вижда лошите неща“.

„Влюбих се в режисьора и той бе принуден да направи роля за мен, макар че ме привлече първо с документалните си филми, които могат буквално да те разтресат. Помислих си – какво ли ще е да направи игрален филм, където да проявя драматичната си страна“, добави и Лолова.

Според режисьора по време на снимките актрисата се е проявила като абсолютен стоик. Като такъв той определи и героя си Хиндо: „Той е като българина: стоик, който върви напред като танк, преодолява всички препятствия, макар често на ръба на позволеното“.

„Целият ни живот е един бартер, несправедлив бартер. Ние се борим непрекъснато, но няма правила и хората сами си ги създават. Нашите герои често живеят на ръба на закона“, добави Киряков.

По думите му актуалността на тази социална битка, пресъздадена в лентата, е била усетена от обикновените хора при прожекциите в редица български градове.

Запитан има ли щастлив край филмът му, той каза, че надеждата е в детето на главния герой, когото той решава да научи как да стане рибар и да обича морето.

„Да нямаш море в държавата си е много тежко, но да превърнеш морето си в бетонни плочи е ужасно“, добави и Татяна Лолова.

Тя разказа и как се е свързала с две незрящи семейства, когато се е подготвяла за ролята си. „Те имат още един поглед, който ние сме изгубили и вече нямаме нужда да го допълваме. Моята героиня не страда от слепотата си. Аз видях в тези семейства реални хора, които се смеят и шегуват, като всички нас.“

Чуйте целия разговор с голямата ни актриса и режисьора във видео файла:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …