вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Татяна Кристи: Липсата на добра политическа сатира е наследство от комунизма

Татяна Кристи: Липсата на добра политическа сатира е наследство от комунизма

Журналистът и пиар експерт Татяна Кристи, която е по-известна с политическата си сатира, бе гост в студиото на еМисия България и коментира темите за политическата криза като направи сравнение със ситуацията в България и САЩ след избора на нов държавен глава.

„Не мисля, че има нещо общо между нашите избори и тези в САЩ, освен че в съвременния свят обществата гласуват срещу статуквото. Хората възприемат системните играчи за неудовлетворяващи“, категорична е Кристи. Тя посочи, че в САЩ никой не е очаквал, че Доналд Тръмп ще спечели президентските избори и според нея за това огромна вина имат медиите. Кристи посочи, че това не е първата им огромна съвкупна грешка и посочи, че в САЩ медиите ясно и прозрачно защитават определени идеи – политически, религиозни и други.

„Средата в България е мафиотска, а там всичко е прозрачно. Медиите в САЩ обаче създадоха един балон на желанията – дали нарочно го направиха или заради липса на професионализъм. Но това е тяхна вина. Същото се случи и в Ирак – манипулираха общественото мнение да застанат зад тази инвазия. Медиите изиграха много лоша роля“, убедена е Татяна Кристи.

Тя посочи, че отвъд Океана доверието на хората в една медия определя до голяма степен това дали тя ще просъществува на пазара. В България, по думите й, един ден си на страната на властимащите, а на другия обръщаш палачинката.

„Там има много голяма защитна среда срещу корупцията и мафията, има независими Конгрес и Върховен съд, които могат да парират представители на властта. Ако Тръмп върви срещу волята, ще има импийчмънт. Краят на света няма да насътпи с Тръмп“, каза още Кристи. Тя посочи, че управлението на ГЕРБ се е изчерпало и Бойко Борисов разбира достатъчно добре, че няма как да продължава да управлява, както досега.

„Няма доверие в него и в кабинета му. Няма значение за мен кога е подал тази оставка. Въпросът е какво ще стане по-нататък. За Радев бих искала да бъда оптимист, но няма как да съм. Издигнат е от хората, които със зъби и нокти бранеха Орешарски, мафията и ДПС. Тези хора да ми се правят на демократи и че милеят за бъдещето на народа. Моята прогноза е, че Радев няма да може да се еманципира. Понякога греша и за прогнозите. Беше изключително шокиращо да се среща с привърженици, които носят червени тениски с лика на Путин и Тодор Живков. Като говорим за евроатлантически ценности и виждаме някаква контрастна картина, нямам никакви илюзии, че ще направи нещо за съдебната реформа. Това е основното“, смята журналистът.

Тя посочи, че липсата на добра политическа сатира в България е наследство от комунизма. „Но не можем да виним за всичко комунизма, а преходът, който доведе до мафиотска олигархия и фасаден преход. Медиите и съдът са зависими и изпълняват поръчки. В медийното пространство днес има пълна тишина за това какво е казал Цветан Василев. (Вижте интервюто на Сашо Диков с банкера ТУК). Имаме един заспал прокурор, холограма, голямо зло“, добави Кристи.

Според нея в България няма политическа сатира по тази причина. Тя каза, че колкото по-лошо е едно управление, толкова по-добра почва има за политическа сатира. „Хората си точат зъбите да правят невероятни политически скечове за управлението на Тръмп. Ако някой си позволи да го направи в България, на следващия ден ще остане без работа. И това сме го виждали“, заключи Татяна Кристи.

Чуйте целия разговор с журналиста и пиар експерт Татяна Кристи в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Веселин Марков

    Таз мома дали е чула за Радой Ралин,за Станислав Стратиев,за“Сатирата“,както с обич наричахме“Сатиричния театър“?!
    От къде се пръкна пък туй именце с претенции върху жанра“политическа сатира“у нас и от какво черпи неоправданото си самочувствие?