четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Татяна Кристи: Борисов позволи най-голямата партия да бъде патерица на една маргинална партия в парламента

Татяна Кристи: Борисов позволи най-голямата партия да бъде патерица на една маргинална партия в парламента

Премиерът Бойко Борисов е в много уязвима и нелепа позиция и го усеща, но вината е негова, защото го позволи, позволи на най-голямата партия ГЕРБ да бъде патерица на една маргинална партия в парламента.

Това заяви в еМисия България Татяна Кристи, журналист и политически анализатор, която живее в САЩ, но в момента е във Варна. Тя коментира малко след днешната среща между наши сънародници в чужбина и премиера (виж за нея тук) и преди последващата им среща със съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов (виж за нея тук) по повод промените в Изборния кодекс, които ограничават правото им на вот.

„Премиерът се опитва да омекоти нещата, иска да бъде диалогичен. В момента си мисля, че той има много избор, защото ако се направи компромис, той ще е единствено за премахването на ИК в състоянието, в което е в момента. Аз не мисля, че обществото ще отстъп, ще има ескалация“, прогнозира Кристи.

Според нея това, което са видели в изборния закон гражданите, е „един огромен цинизъм и много голям непрофесионализъм“, като е липсвала важната обществена дискусия, участието на експерти и представители на ключови ресори.

Благодарение на промените на Валери Симеонов, няма никога да гласувам, защото най-близката до мен избирателна секция е на един час път със самолет, посочи Татяна Кристи, като напомни, че е само един от всички българи зад граница, които ще имат същия проблем.

„Ние сме един непредвидим електорат-жокер, а тези хора са свикнали с предвидими резултати на изборите от много години насам.

Изведнъж те имат един многоброен електорат, който иска да се увеличава, който не може да бъде манипулиран и купен, който е независим, който не е облъчван от псевдомедии с олигархични зависимости и е в голямата си част финансово независим.

Тези хора много добре показаха на парламентарните избори през 2014 г. каква е политическата им ориентация, а тя е към реформи“.

Татяна Кристи определи фразата на Валери Симеонов „не ни се пречкайте в краката“ (в писмо до българката в Ню Йорк Хамбарджиева – бел.ред.) като скандална и потвърди, че ако упражнявайки правата си, българите зад граница правят това, то те ще продължат да го правят. Напомням му (на Симеонов – бел.ред.), че е временен наемен работник на нас и че по-голямата опасност е той да ни се пречка, добави тя.

Според Кристи експериментални райони в чужбина трябва първи да тестват електронното гласуване, тъй като зад океана има минимален шанс електоратът да му навреди и е „най-малко облъчван“.

По-късно с коментар от Калифорния, САЩ, в предаването се включи политологът и преподавател Николай Маринов, който определи случващото се като „най-кошмарния сценарий за българската демокрация“ и прогнозира предсрочни избори. Чуйте коментара му:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …