петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Татяна Дончева: Живеем сред огромна група хора, за които никакви разумни доводи не са валидни

Татяна Дончева: Живеем сред огромна група хора, за които никакви разумни доводи не са валидни

Личната ми равносметка след президентските избори се съдържа в произведения на наши възрожденци. Това заяви в първото си интервю след изборите, на които тя бе кандидат, председателката на „Движение 21“ Татяна Дончева, като цитира известните стихове от Ботевото стихотворение „Борба“: „Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита.“

Те поясни, че се отъждествява именно с тази „лудост“: да искаш, да налагаш неща, в които си убеден, че са задължителни, че са основополагащи за едно добро и позитивно развитие в бъдеще.

В „Движение 21“ няма да изоставим прагматичната си нагласа, че за да има последици в политиката, трябва нещата да са организирани и направени екзактно от а до я, а това за нас означава и не непременно настояване на лявото и дясното, заяви още Дончева. Според нея това разбиране среща симпатия в по-високообразовани и сериозни групи хора, които обаче са малцинство, изтласкано от една маса, която си служи с клишета и мантри.

Какво ми предлагате, попита тя реторично в отговор на въпрос защо е готова да отиде на избори с едни от критикуваните от нея политици (по повод предстоящите преговори между Движението и АБВ). Ние стоим добре в центъра, но за да попаднем в парламента, за да можем да развием идеите си, не можем само да стоим отстрани и да казваме, че сме прави, добави Дончева, според която присъствието на алтернатива в парламента е нужно, а разделението на ляво и дясно е неадекватно в настоящата политическа реалност. БСП се управлява от олигарсите, а „Движение 21“ и АБВ не, заяви още тя.

„Живеем сред огромна група хора, за които никакви разумни доводи не са валидни, които се движат без посока. Необходими са малко по-здравомислещи, които да задържат кораба на вода. Те са по-малко, но имат национална отговорност – да предпазят нацията от вземането на неразумни и глупави решения и да изведат на преден план истински приоритети“, убедена е Татяна Дончева.

Тя изказа съжаление, че от това, че днес, когато знаеш и кажеш какво трябва да се направи, срещаш пред себе си „празни погледи“, виждаш как хората инвестират доверие в „откровени разбойници“ само защото те продават по-евтин бензин, например. По думите й народът ни търси лидери сред силовите групировки, докато същевременно смята за глупост необходимостта от съдебна реформа.

Нацията върви към ожесточен конфликт помежду си, без да може да следва посока, вярна или грешна, всеки дърпа нанякъде, хората реагират повече първосигнално враждебно, отколкото премислено и от гледна точка на собствения си интересс, което прави много трудно изработването на важните послания, постави диагнозата Дончева.

Тя прогнозира, че е възможно да има и повече от едни избори в рамките на 2017 г., ако има патов парламент. Чуйте целия й коментар във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Татянко се приравни с Ботев и Вазов.