вторник , 19 юни 2018
Начало / България избира / Татяна Дончева: Второ правителство на КОЙ и на Орешарски няма да има, ако влезем в НС

Татяна Дончева: Второ правителство на КОЙ и на Орешарски няма да има, ако влезем в НС

Би Ай Ти предоставя един час разговор на основните кандидати за власт, в който да покажат техни човешки качества и политически възможности. За да е вашият избор информиран. Започва кросфайърът на Би Ай Ти. Един кандидат се изправя срещу трима журналисти – Илия Вълков, Силвия Великова и Николай Конакчиев. Тази вечер в предизборното студио на Би Ай Ти е кандидатът на коалиция АБВ-Движение 21 Татяна Дончева.

„Имам своя приложна социология. Тя има няколко белега – когато вървиш по улицата, как се отнасят с теб хората – дали ще те приближат и ще си разменят няколко думи с теб. Или ще кимнат приветливо. Или напротив – ще отместят поглед и ще се отстранят. Вторият белег е как се пълнят залите. Хората се държат нормално и приятелски. Залите на коалицията поне дотук се пълнят съвсем прилично“, заяви Дончева. По думите й, това не е лесна коалиция. „Много е трудно да постигнеш споразумяване с ловки, хитри, а понякога и коварни политици, а понякога се налага да се случи“, призна Дончева.

„След края на президентските избори трябваше да се направи равносметка в зависимост от резултатите и тя не беше радостна. Трябваше да прочета българските възрожденци: „Не сме народ, а мърша…“ и когато правиш равносметка, неминуемо питаш какво се случва и защо. Не е въпросът дали ти си загубил“, обясни тя.

„Първият национален съвет в движението трябваше да посочи можем ли сами, желаем ли сами и колко дълго ще издържим. А ако приближим към някого – кои са те. Опциите бяха Христо Иванов и Радан Кънев и АБВ. Проведохме месец и половина опит за разговори, но без успех. Да, Христо Иванов ми е много симпатичен и той също трябва да извърви своя път и да разбере кога можеш сам и кога не“, заяви Татяна Дончева.

По думите й, след преговорите са решили, че АБВ е най-правилното решение за партньорство. Тя не каза конкретно каква би била първата законодателна инициатива след изборите. „След 2009 г. парламентът рязко снижи качеството. Законодатели почти няма. А сега ще липсват в още по-голяма степен, защото Корнелия Нинова лустрира законодателите и ги замени с журналисти и пиари. Това трябва да бъде компенсирано“, смята Дончева.

„Трябва да има изискване, което няма нужда да бъде реализирано в закон, съветът към министъра на правосъдието да бъде „супервайзор“ на законопроектите на МС. На по-късен етап – нов закон за нормативните актове“, обяви още тя.

Тя коментира и резултатите от референдума, както и мажоритарната избирателна система. „Районирането, избирателните райони и тяхната равна тежест, включително и определени тънкости. Разумното райониране не е просто математическа задача, а много тънка, която да отчете етническите проблеми, сериозното обезлюдяване на някои райони. Това не може да бъде експеримент или някаква импровизация. Няма никакво основание да се смята, че това трябва да бъде единствената задача на парламента. Това са мечти на Слави Трифонов, които почиват само на някакъв мерак“, заяви Татяна Дончева.

Председателят на „Движение 21“ каза, че лекуването на корупцията става като лекуването на рака. „Трябва да има интервенция върху целия организъм. Трябват ви специфични инструменти, но и имунна система на целия организъм. Част от мерките срещу корупцията трябва да се състоят в държавната администрация“, смята Дончева.

Тя е категорична, че до една година трябва да бъде въведено електронното правителство. Дончева даде пример с грузинското правителство. По думите на Дончева, цялата корупционна система, която е градена, изведнъж няма да може да бъде приложена.

„Втората мярка е концентрацията на обществените поръчки да бъде оглавявана от един орган. Анализът на целия корупционен механизъм на обществени поръчки сочи, че е по-добре да има орган, в който да се правят осветено от всички страни и строителни поръчки, и за военна техника, и за кламери. Можеш веднага да видиш кога то е поръчка за конкретна фирма“, смята още председателят на „Движение 21“. Тя е убедена, че от антикорупционния закон няма нужда.

„В момента държавата е в избори, а основните политически сили се страхуват да не попаднат на теми, които да ги поставят в неизгодна ситуация. Те избягват да говорят по проблемни и непопулярни въпроси и избягват да предлагат решения, които ще останат неразбрани“, обясни Татяна Дончева. Така тя коментира темата за изгонения свещеник от Белене, изгонените бежанци от няколко населени места и други подобни казуси от последните месеци.

Според нея, оградата с Турция трябва да бъде довършена. Според нея обаче обществото трябва да получи достъп кой я строи, кое получил пари от нея и кой я е направил.
„На определени участъци оградата е направена единична, а не тройна. И се преодолява по-лесно“, обясни председателят на „Движение 21“.

„Нашият проблем с битовата престъпност се корени в това, че МВР няма капацитет за справяне с битовата престъпност. Това не е трудно – като операция от апандисит. Ако ти умират пациенти на масата, значи трябва да квалифицираш хирурзите, а не да назначиш нови 2000. Хората в МВР не се назначават след сериозен подбор, а политически. Има хора, които не са минали казарма. За последните 10 години има голямо пенсиониране на служители на МВР “, заяви още Дончева.

„С Турция ще има проблеми. Част от тях ще бъдат и на границата. Защитата на границата трябва да се засили. Без армията, това не може да се получи. Не е мярката да затворим границата, защото тези, които наричаме бежанци, не минават през пунктовете. Оградата трябва да бъде подсилена и да има въоръжена сила. Трябва да бъдат насочени полицейски сили към крут контрол на пътния трафик. Системата на профилактика в МВР в позната“, обясни кандидатът на коалиция АБВ-“Движение 21“.

„Ние трябва да бъдем активни при всички случаи – защото сме членове на евросъюза и защото имаме личен интерес. Разбирачите в полицията се уважават. Разбирачите в ЕС също се уважават. Добрите полицаи заимстват практики и техники едни от други. Румен Петков беше политическо назначение в МВР. Говоря за хора преди Румен Петков“, обясни тя. По думите й, всеки разумен държавник трябва да си направи група за консултации и решения, включително по тези въпроси.

„Ситуацията с бежанците е гореща жарава. Това е наш въпрос тук, а не далечен въпрос“, добави Дончева.

„Въпросът за енергийните проекти, беше един от спорните въпроси при коалиционните преговори. Крайното решение – отпадна енергийниТЕ. Големият шлем беше преди 10 години. Тези проекти са затапени. Може би след време някой от тези проекти ще се окаже удобен. Сега трябва да има други проекти. Голямата политика е в детайлите. Нашата коалиция няма да се бори за енергийниТЕ проекти, а за енергийни проекти – може с Русия, може и без Русия“, заяви кандидатът на коалиция АБВ-Движение 21. Тя каза, че няма нито един текст от коалиционното споразумение, който да е посветен на т.нар. „Голям шлем“.

„Друга спорна точка е бил и въпросът дали коалицията да инициира падане на санкциите за Крим. Ние ще подкрепим падането на санкциите, но в рамките на общата европейска политика“, заяви тя отговори на въпроса „Чий е Крим“ с въпроса „Чий е Кипър“.

Тя посочи и каква ще бъде позицията на коалицията за СЕТА. „Това е нещо, върху което трябва сериозно да се замислим и това, че има две инстанции не е достатъчна гаранция. Големи фирми могат да съдят България. Но има и възможности за търговско развитие. Въпросът за ГМО ще трябва практически да се следи много стриктно. Не бих акцентирала дали трябва да бъде питан Конституционния съд. Това е много сложен договор. Аз бих отделила сериозно време, няколко месеца, да чета договора с консултации на допълнителни експерти, за да имам за себе си идея кои са тънките места, които са слабите точки и какви мерки трябва да вземем през вътрешното законодателство“, обясни Татяна Дончева.

Тя каза, че България трябва да бъде готова за всякакви превратности – има неща, които зависят от нас, има и такива, които не зависят от нас. Понякога обстоятелствата са по-силни и от хората, и от народите, обясни Дончева.

Не се тревожа от Европа на две скорости. Практически я прилагат. Ако сега са решили да я институционализират, нека поискаме нещо – например, инвестиции извън ЕС. Вижте Китай как инвестират в Македония и Сърбия. Бихме могли да развъртим едни добри индустриални схеми и добри варианти“, убеден е кандидатът на коалиция АБВ-Движение 21.

Тя каза, че коалицията е в доста изгодна ситуация. 5% на коалицията означава 15 депутата – опитни бойци и млади хора. За много кратко време ще стане ясно, че нашият камерен оркестър свири доста по-добре от симфоничните опити на ГЕРБ И БСП. Ние няма нужда да влизаме в правителство, а да сложим 20 изисквания, които да определят подкрепата ни.

Ситуация с второ правителство на КОЙ и с второ правителство на Орешарски няма да се случи, ако ние сме там. Няма да се случи мерака на Кирчо Добрев да стане вътрешен министър. Аз нямам мераци да стана вътрешен министър. Имам тръпка към културата, налагането й като национален приоритет и как с тези пари нещата могат да станат по друг начин“, обясни Дончева.

Чуйте втората част от разговора с кандидата на коалиция АБВ-Движение 21 Татяна Дончева и кои въпроси не успяха да зададат водещите в следващото видео:

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …