понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Татяна Дончева: Партиите не са готови с кандидатите за президент

Татяна Дончева: Партиите не са готови с кандидатите за президент

Лидерът на партия „Движение 21“ Татяна Дончева коментира предстоящите президентски избори и обясни, че обявяването на кандидатите за държавен глава се бавят, защото партиите не са се спрели на точни номинации. По думите ѝ, партиите ще използват времето си до последно преди да обявят кого ще излъчат и подкрепят за държавен глава.

„Сега за първи път партиите бавят много номинациите. Защото са в безизходица. Мажоритарните качества са много важни в този момент за България. Щом оповестяването се бави, значи, че партиите не са се спрели на точна кандидатура“, обясни Дончева в предаването „Прозорецът“ по Би Ай Ти.

По повод предстоящите преговори с БСП за излъчване на обща лява кандидатура, тя посочи, че не е оптимист.

„Членовете и симпатизантите виждат, че БСП не може да се справи само, а ръководството има да решава по-сложни проблеми – вътрешни интриги, баланс и отношения. Ние в губещи варианти няма да участваме и няма да допуснем някой да ни използва като салфетка за решаване на проблемите си“, категоричен е лидерът на „Движение 21“.

Тя подчерта, че кандидатирането на бутафорни фигури в политически смисъл ще бъде пълен нонсенс.

Дончева подробно анализира поведението и ключовите решения на президентите Жельо Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов, както и на Росен Плевнелиев.

Тя посочи, че не подкрепя Георги Първанов, защото не отговаря на формалните условия, заложени в Конституцията, но добави, че той има впечатляващ рейтинг.

„Отделянето на „Движение 21“ и АБВ от БСП има дълбока логика и е драматично разделяне с наследството на миналото“, коментира Дончева. Според нея българската политика е в много голяма степен пленник на фразите.

„Политическа партия ГЕРБ е една милиционерска група с бизнесклуб. Това, което трябва да се направи сега, е да се стартира подмяна на политическото статукво. А това не е ляво и дясно упражнение“, убедена е Дончева.

Вижте в следващото видео как лидерът на „Движение 21“ отговори на въпроса дали би приела да бъде новият държавен глава, ако събере необходимата подкрепа и бъде номинирана.

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …