неделя , 24 юни 2018
Начало / Жива връзка / Търг за улично изкуство представя хитови творби на Банкси

Търг за улично изкуство представя хитови творби на Банкси

На търг в Лос Анджелис ще бъдат представени повече от 10 творби на известния анонимен артист Банкси. Най-скъпата творба в колекцията е графит на Банкси – плъх с чадър, нарисуван на метална врата на жилищна сграда в Берлин. Очаква се тази творба да се продаде за 100 хиляди долара.

Самоличността на Банкси все още е тайна, въпреки многото теории за това кой стои зад уличните творби, подписани с това име.

Преди дни дори се появи видео от Израел, за което се твърди, че е запечатало именно Банкси. Теорията обаче не е потвърдена. Анонимният стрийт арт творец стана известен със саркастични и провокативни произведения, обикновено направени върху стени на различни сгради.

Последната арт-инсталация на британския графити-артист Банкси се появи срещу стената на Западния бряг, в палестинския град Витлеем. Там отвори врати хотел, върху чиято концепция е работил загадъчният творец. Идеята на “Преграденият хотел” е да покаже нагледно безизходицата, в която се намират живеещите там и значението на тази стена за местните хора.

Повечето творби на Банкси са временни – не само заради факта, че са в жанра на стрийт арта, но и защото самият той е привърженик на преходното изкуство. “Преграденият хотел” обаче е стъпка напред в изкуството на Банкси – той е на Западния бряг за постоянно.

Въпреки че творбите на Банкси безспорно са най-очакваните на търга в Лос Анджелис, всъщност на него ще бъдат предложени и много други произведения на съвременното и уличното изкуство. Ценителите ще могат да видят и Мик Джагър през погледа на Анди Уорхол – творба от 1975г.

Подобни търгове показват, че мястото на стрийт изкуството отдавна не е само на улиците и то вече се цени толкова, колкото и традиционните картини и скулптури. Голямо влияние за това оказва и фактът, че Банкси поддържа сериозният интерес към себе си не само с провокативни творби, но и с анонимността си.
Неговото изкуство е много обсъждано, а и вече много търсено от колекционери. Най-скъпо продаванато му творба е “Keep it spotless”, която през 2008 г. е закупена на търг за 1,8 милиона долара.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …