вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Таня Кметова и Ивайло Яйджиев за жените в политиката реално

Таня Кметова и Ивайло Яйджиев за жените в политиката реално

Таня Кметова от Център за изследвания и политики за жените и Ивайло Яйджиев коментираха темата за жените в политиката в редовната рубрика на журналиста Силвия Великова.
Ивайло Яйджиев от Оксфорд коментира женското присъствие в партийните листи. Таня Кметова обобщи изследванията и политики за жените – от активността на жените или от волята на мъжете зависи присъствието на жени на публични позиции.

„Ние сме единствената страна, която е имала жени за еврокомисари. Искането на комисията в момента е България да предложи жена. Не е ясно дали това се взема предвид от българска страна. По-скоро за този пост се изчакват изборите, за да може да се вземе политическо решение. Аз лично се надявам да продължим тази традиция“, коментира Яйджиев.

По думите му, в една добре функционираща система трябва да има повече жени в българската политика и на отговорни постове в институциите. „В момента обаче, 50% от населението – жените, само 19% са в парламента. Това е една добра метрика да преценим докъде сме стигнали при защитаването на правата на българските жени“, коментира Ивайло Яйджиев.

Кметова обясни, че по времето на Симеон Сакскобургготски се е започнало с 13% жени в кабинета, но се е приключило с над 28%. Подобна тенденция е имало и с втория кабинет на ГЕРБ, анализира Кметова.

„Там, където жени стават лидерки на партии или се занимават с висока партийна работа, това не води до верижна реакция за повишаване броя на жените“, подчерта Кметова.

Вижте целия разговор с Таня Кметова и Ивайло Яйджиев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …