понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Танев: Бих подал оставка, щом премиерът ми я иска

Танев: Бих подал оставка, щом премиерът ми я иска

Министърът на образованието проф. Тодор Танев каза в предаването еМисия България на Би Ай Ти, че ако оставката му бъде поискана от премиера Бойко Борисов, ще я подаде – независимо дали това стане официално или през медиите.

„До момента не съм се срещал лично с премиера. Чух, че ми е поискана оставката от журналисти. Господин Борисов е този, който решава докога да стоя“, каза Танев.

Първоначално той отклони директен отговор на въпроса дали ако оставката му бъде поискана официално от премиера, той би си я подал. Попитан втори път, той отговори: „Разбира се, това е толкова нормално и естествено“.

„Не се крия от медиите, държа да ме чуят, че Министерството е прeизпълнило политиката за реформи“, добави още Танев.

„Имам да предавам много опит, гордея се с това, което съм постигнал“, посочи Танев, като каза, че е имал политическа и друга подкрепа за всичките си политики.

Пo-рано днес министър-председателят поиска оставката на образователния министър и екипа му след разговори с ръководството на Реформаторския блок. Борисов благодари за свършената до момента работа, но се аргументира със „системни проблеми“ в сектора. Той е поискал от РБ до края на днешния ден да бъде предложен нов състав на екипа в МО.

Искането за оставка идва след остри обществени реакции около готвените промени в учебните програми, които според премиера, не са били подложени на широки обществени дискусии.

За евентуална оставка на образователния министър се заговори и след оставката на правосъдния министър Христо Иванов, когато се очакваше и други министри, свързани с реформаторите, да се оттеглят от кабинета. Тогава Танев, който е издигнат от Гражданския съвет на РБ, бе категоричен, че ако от РБ поискат оставката му, той първо ще се обърне към министър-председателя, подчертавайки, че именно той е неговият работодател.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …