петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Тайфур Хюсеинов и Иво Иванов за отношенията с Турция и референдума на Ердоган

Тайфур Хюсеинов и Иво Иванов за отношенията с Турция и референдума на Ердоган

Междусъседски отношения на кръстопът и ескалиращо напрежение на българо-турската граница. В студиото на еМисия България темата коментираха с журналистите – Тайфур Хюсеинов от вестник „Седмичен обзор” и Иво Иванов от Българското геополитическо дружество.

„Самият Ердоган иска да се представи като голям радетел на исляма. Това е нормално за него. От последното му изказване не чухме нещо неочаквано“, коментита Иванов.
Хюсеинов каза, че също не е видял нищо необичайно от изказването му. „Доизгражда образа на външния враг, който е необходим в момента за него, за да консолидира своите избиратели. Сега референдумът може да реши и неговата съдба, и тази на Турция“, убеден е Хюсеинов.

Според Иванов, Ердоган може да спечели референдума с малко при ситуация, в която неговите опоненти нямат възможност за пропаганда.

„Оттам нататък започва неговата мъка и теглила. Преди една година той изгуби парламентарните избори – не позволи формирането на парламент, турските служби продуцираха серия терористични атаки и той спечели следващите парламентарни избори. Дори и да загуби, ще измисли начин да върне този въпрос на дневен ред“, смята Иванов.

„Но той губи време и губи икономическите си основи. Той дойде на власт, за да премахне модел на капитализъм, свързан с големи олигарси. Това даде оживлението в Турция, но отдолу въвежда тоталитарен режим, който е на ръба и е несъвместим със свободната икономика“, смята журналистът от Българското геополитическо дружество.

„Всяка криза при нашите съседи – и в Македония, и валутната криза в съседна Гърция, се отразяват. Ердоган забравя основният принцип на Ататюрк – мир у дома, мир и навън. Той изнася война и агресия. Ердоган не си поплюва, той е гъвкав. С Русия се обърна няколко пъти. Подобно беше отношението му и с Израелската държава. Той уби последните привърженици на европейската интеграция в Турция“, добави Иванов.

„Не помня да се е говорило за агресия между България и Турция след 1989 г. Но въпреки агитацията на турски министър и турски кметове е полза на една българска партия, изрично подчертаха, че трябва да се запази добрия дон и отношения с България“, добави Хюсеинов.

„Когато нарушиш правилата на играта, това те поставя в съвсем друга категория. Ние, за разлика от Гърция, сме вратата на Турция към Европа. И Турция каквото и да прави, тя не си позволи да затвори границата“, припомни още той.

Чуйте целия разговор с двамата журналисти в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …