събота , 24 март 2018
Начало / Жива връзка / Тайфур Хюсеин: Референдумът трябваше да легитимира силата на Ердоган

Тайфур Хюсеин: Референдумът трябваше да легитимира силата на Ердоган

Турция гласува с „да“ на референдума за промени в Конституцията, който се проведе на 16 април. Според данни на Анадолската агенция, „за“ промените са гласували 51,2% от турските граждани, а „против“ – 48,8%. Резултатът показа дълбокото разделение в турското общество, като опозицията заяви, че ще оспорва резултатите.

„Резултатът е изцяло очакван. Изненадата е неубедителната разлика в полза на предложените конституционни промени, защото при условие, че в Турция почти няма опозиционни медии, целият държавен механизъм работеше в подкрепа на предложените реформи, а резултатът е 51% „за“, категорично заяви журналистът Тайфур Хюсеин, който е зам.-главен редактор на в. „Седмичен обзор“.

По думите му, при наистина демократичен и свободен изборен процес, резултатът е щял да бъде много по-различен.

„Резултатите се основават на данни на Анадолската агенция, а все още няма официални данни, които да бъдат обявени от турската ЦИК. Няма информация какъв е източникът на данните на Анадолската държавна агенция“, посочи още журналистът и добави, че оповавайки се на данни единствено на Анадолската агенция в деня на изборите, е направен оит да бъде показано на избирателите, че няма смисъл да гласуват, защото всичко е предрешено.

„В Турция няма свободни медии, които да зададат неудобни въпроси на управляващите – какво наложи решението на турския ЦИК да приема за валидни бюлетини, които нямат печат. Това абсурдно решение поражда съмнения и хвърля сянка на изборния процес. Това е въпрос, на който управляващите трябва тепърва да отговорят“, каза Тайфур Хюсеин.

„Турският президент е поздравен за изборната победа от Азербайджан, Катар, Пакистан, Бахрейн, но не и от световните лидери. Всички посочиха, че ще изчакат доклада на международните организации, за който индикациите са негативни. Трябва да се отбележи и руската реакция – имаше дипломатично изказване, че резултатът трябва да бъде уважен, но поздравления или официално изказване на Владимир Путин нямаше“, изтъкна журналистът.

По думите му, сдържаните реакции на световните лидери са показателни за турския президент Ердоган. „За разлика от преврата, който бе уверен от това, което се случва, бе с приповдигнато настроение, в момента виждаме един Ердоган, който не е сигурен, въпреки изборната победа и приемането на конституционните промени. Виждаме обаче, че световните лидери не приемат очертаващото се единовластие в Турция“, подчерта Тайфур Хюсеин.

Според него, Ердоган е преди всичко прагматик, който взима решения на момента. „Той очаква да бъде припознат и поздравен от световните лидери за изборната победа. Затова и снощи се изказа критично и остро към Европейският съюз и ценности“, каза журналистът.

Най-тревожното е поляризацията на турското общество. Има два блока – тези, които подкрепят Ердоган, и такива, които са срещу него. Другият проблем е, че няма единна опозиция в Турция, която да е в състояние да се противопостави на Ердоган“, коментира Хюсеин.

По думите му, референдумът е бил нужен, за да бъде легитимирана силата на турския президент Ердоган и властта му де факто да стане де юре. Той изтъкна, че конституционните реформи ще влязат реално в сила през ноември 2019 г., когато ще има и президентски, и парламентарни избори в Турция.

„За Ердоган България е част от Балканите и от ЕС, така че е важно с големите началници да има добри взаимоотношения, а с България повече приятелски“, каза още той.

Целия разговор с журналиста Тайфур Хюсеин можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …