събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Тъгата на ангелите“ – за рамките на времето и удоволствието да живееш

„Тъгата на ангелите“ – за рамките на времето и удоволствието да живееш

„Тъгата на ангелите“ – така се казва най-новият роман на исландския писател Йон Калман Стефансон, който излиза на български. С подробности за новата си творба авторът гостува в студиото на „еМисия България“ заедно с издателя Манол Пейков.

Поет, романист и преводач, Йон Калман Стефансон е един от най-изтъкнатите съвременни исландски писатели. Има четири номинации за Литературната награда на Северния съвет, носител е на Исландската литературна награда (2005) за романа си „Лятна светлина и след нея пада нощ“ и на шведската литературна награда на името на Пер Улов Енквист (2011) за „Между рая и ада“. Неговите произведения са преведени на десетки езици.

„Може да си на тъмната страна на Луната, но въпреки това да пишеш поезия“, споделя Йон Калман Стефансон. „Никога не съм правил разлика между понятия като минало, настояще и бъдеще. За мен единственото време тук и сега се нарича живот. Аз като писател пиша за тези, които живеят сега, но обичам да разказвам и истории от преди, които никой не е чул“, казва авторът.

„Удоволствието от живота е дар от Бога и ние се възхищаваме на южните народи за начина, по който го изживяват. При нас, северняците е малко по-различно, но мечтите, влюбването, любовта към музиката, към футбола – това са еднакви неща“, споделя писателят.

„Тъгата на ангелите“ е заглавие, което улавя нещо много важно в романа. Тя може да бъде всичко – на тези, които ни гледат отгоре, защото не се справяме добре с живота, за тъгата на нашия живот, за невъзможността да обичаш“, обяснява още писателят.

„Романът на Йон Калман Стефансон предизвика незабавно влюбване у мен и съм сигурен, че това е така за всички негови читатели. Той разказва историите си по удивителен начин“,, коментира издателят Манол Пейков.

Вижте цялото интервю в следващото видео!

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …