петък , 28 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Свобода vs. сигурност – в Австрия приеха закон за защита на държавата
ZAKON_AVSTRIA картинка

Свобода vs. сигурност – в Австрия приеха закон за защита на държавата

В сряда в Австрия бе приет Закон за защита на държавата, който е свързан с възможността за по-голямо следене и запазване на данни, свързани с тероризма. Управляващите представиха закона като мерки за борба с тероризма и за защита от „терористична, идеологическа и религиозно мотивирана престъпност“.

Опозицията, журналисти и природозащитници пък се обявиха против, защото смятат, че следенето може да се разпростре върху всички. За реакциите спрямо закона разказа Жанина Драгостинова от Виена.

„Действията на австрийското правителство имат знаково значение. Независимо дали законът ще бъде приложен, за хората в страната правителството иска да каже: „Ние сме тук и се грижим за вас“, коментира тя. По думите ѝ след протести е отпаднала възможността да бъдат следени освен хора, за които има съмнение, че могат да извършат престъпление, и всички, с които те влизат в контакт, а именно разследващи журналисти и адвокати.

„Заподозрените лица могат да бъдат следени и в интернет без съдийска заповед“, каза още Жанина Драгостинова.

В Австрия се обсъждат и нови мерки, засягащи бежанците. Идеята е те да получават убежище за 3 години, а след този период да минават тестове, за да се установи дали са се приспособили към средата.

Вижте също

telk

Отново напрежение в ТЕЛК-овете – кой носи отговорност за хаоса и има ли решение на проблемите

И децата у нас знаят, че в системата на ТЕЛК-овете има гигантски проблем, който носи …