вторник , 16 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Свобода vs. сигурност – в Австрия приеха закон за защита на държавата

Свобода vs. сигурност – в Австрия приеха закон за защита на държавата

В сряда в Австрия бе приет Закон за защита на държавата, който е свързан с възможността за по-голямо следене и запазване на данни, свързани с тероризма. Управляващите представиха закона като мерки за борба с тероризма и за защита от „терористична, идеологическа и религиозно мотивирана престъпност“.

Опозицията, журналисти и природозащитници пък се обявиха против, защото смятат, че следенето може да се разпростре върху всички. За реакциите спрямо закона разказа Жанина Драгостинова от Виена.

„Действията на австрийското правителство имат знаково значение. Независимо дали законът ще бъде приложен, за хората в страната правителството иска да каже: „Ние сме тук и се грижим за вас“, коментира тя. По думите ѝ след протести е отпаднала възможността да бъдат следени освен хора, за които има съмнение, че могат да извършат престъпление, и всички, с които те влизат в контакт, а именно разследващи журналисти и адвокати.

„Заподозрените лица могат да бъдат следени и в интернет без съдийска заповед“, каза още Жанина Драгостинова.

В Австрия се обсъждат и нови мерки, засягащи бежанците. Идеята е те да получават убежище за 3 години, а след този период да минават тестове, за да се установи дали са се приспособили към средата.

Вижте също

Владо Береану: Румъния е пред политическа криза и нови избори. Нов огромен протест готвят в неделя вечер

Премиерът на Румъния, социалдемократът Михай Тудосе подаде оставка. Тудосе се оттегля от поста, след като …