вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Свобода“ – новият роман на Захари Карабашлиев излиза тази пролет

„Свобода“ – новият роман на Захари Карабашлиев излиза тази пролет

Писателят Захари Карабашлиев гостува в студиото на еМисия България и коментира духовните водачи в България, пъстрата родина, живота в чужбина и колко сиво всъщност е ежедневието ни.

„Сивотата сама по себе си не е кой знае колко лош цвят – от тъмно до почти черно до светло, почти бяло. Понякога несправедливо го нарочваме, че е скучен цвят и е натоварен донякъде с негативни конотации. Аз не мисля, че в България ежедневието е много сиво. Сивотата е въпрос на светоусещане. Сивото или цветното, розовите очила са по-скоро в нашето собствено светоусещане“, коментира Карабашлиев.

„Всеки, който някога е живял в България, знае как ние много добре можем да превърнем сивото в изходна позиция за всичко. Една от многото статистики сочи, че сме една от културите, която не живее чак толкова бедно или чак толкова зле, но нещата, на които избира да фокусира вниманието си и да обърне внимание са сякаш откъм негативната страна. Това е по-скоро балканско“, смята Захари Карабашлиев.

„Може би е и от това, че сме не кой знае колко голям народ или че сме били под чужда власт стотици години. Иначе всеки знае, че зад тази маска, понякога враждебна или не толкова приветлива, се крие всъщност един много забавен и весел човек. Въпрос на културна разлика е да преминеш през тази маска“, добави писателят.

Той каза, че няма любими типажи, а предпочита да гледа на всеки поотделно. „Обичам много да разговарям с възрастни хора – баби, дядовци. Често получавам от тях друга перспектива. Беше ми интересно и като дете да ходя на село и да си общувам с бабичките и дядовците. Те са ми любими“, призна Карабашлиев.

„България е пъзел – тук виждаш едно, там – друго. София е едно място, а центъра на София е друго, Люлин – четвърто. В Пловдив и Варна е съвсем друго. Пъстричка е България. В малкия град, да речем Карнобат. Когато ме поканят в училище, изведнъж откривам нов свят. Училището е държавно и изглежда като американски кампус. Когато възпиташ такава среда, тя ще се развие и ще носят тази култура със себе си“, смята авторът.

По думите му, медиите трябва да обръщат внимание на нашите духовни водачи и трябва всеки ден да избираме и търсим положителните примери.

Според него, писателите имат дълг да заемат обществена позиция и трябва да посочват проблемите. „Необяснимо за мен е, ако се въздържаш да реагираш и само стоиш до оградата Мисля, че писателите са длъжни да го правят“, убеден е авторът на „18% сиво“.
Словесните битки от миналата година между Милен Русков и Георги Господинов – нямаше нужда от този тип говорене. Нека говорим за поетически достойнства или недостойнства – аз съм първи в това. Нямаме култура на спора и на дебата и много неща остават недоизказани. Доста проблеми остават спотаени“, смята Карабашлиев.

„Завършвам роман, който пиша от известно време и просрочих всякакви възможни крайни срокове, но с радост и облекчение мога да кажа, че съм готов. Казва се „Свобода“, разкри Карабашлиев и обясни, че в романа ще има две сюжетни линии в два различни времеви периода, които се преплитат.

„Едната сюжетна линия е от края на 19 век в Русия, а другият – в днешно време в България. И двете са свързани с личната, а и с по-голямата българска свобода, която ще празнуваме само няколко дни“, разкри Карабашлиев и каза, че се очаква романът да бъде на пазара до края на пролетта.

Вижте целия разговор със Захари Карабашлиев в студиото на еМисия България в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …