четвъртък , 30 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / Просто Диков / Свидетелят Юрий Литвиненко за поискания подкуп за „Химко“
litvinenko

Свидетелят Юрий Литвиненко за поискания подкуп за „Химко“

Синдикът на „Химко“ Росица Томова е получила 14 хил. евро, на което украинецът Юрий Литвиненко, бизнес партньор на собственика на ANJ Group Ян Аронов, е бил пряк свидетел. Още 1000 евро са й били предадени чрез неин представител.

Това заяви в онлайн интервю за предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти самият Литвиненко по казуса с кандидат-купувачите на фалиралото предприятие, от които е бил поискан подкуп.

По думите му Томова обяснила огромната сума като разходи по посещенията в завода, наемането на кола и др., въпреки че Литвиненко отрича дори да е ползвал автомобил.

Бизнесменът твърди, че Томова е поискала 500 хил. евро като предварително условие за подписването на договор с ANJ Group по време на разговорите в офиса й, на които той е присъствал.

По думите му в кабинета тогава е бил също така неин представител, още някакъв човек от българска страна и техен адвокат. Литвиненко отказа да назове поименно присъствалите, за да не попречи на следствието.

Предложението е трябвало да бъде предадено на собственика Ян Аронов, за да получи евентуалното му съгласие.

Запитан за присъствието на г-н Димитър Богданов (представил се за представител на премиера Борисов), Литвиненко заяви, че той не е бил на въпросната среща.

Богданов се появил след няколко дни по време на среща в ресторант „Виктория“, на която се водили преговори по допълнителните условия (средства). Тогава той поискал още 500 хил. евро за „бъдещата им дейност“.

Самия Богданов бил представен от синдика Томова като човек с юридически познания, който трябва да оцени целесъобразността на сделката.

У нас му викат взятка, не знам как се казва у вас – подкуп, премия или друго, каза още Литвиненко по отношение на споменатите 15 хил. евро.

Той бе категоричен, че тези суми нямат общо със парите, които Ян Аронов е трябвало да плати на консултантската компания, с която е имал отделен договор, по който от компанията са привели 60 хил. евро аванс.

„Аронов помисли, че тук има сговор и затова прекъсна отношенията си с тази компания. Тя не вършеше нищо, дори не ни съобщи за развитието на сделката“, твърди Юрий Литвиненко.

Вижте също

DIKOV_PEINCHEV картинка

Да си номер едно в света – Ивайло Пенчев за цената на успеха

Съоснователят и мажоритарен собственик на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев обвини наскоро в отворено писмо шефовете на …