вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Светослав Стефанов за медиацията като лесен начин за решаване на спорове

Светослав Стефанов за медиацията като лесен начин за решаване на спорове

Предстоят „Дни на медиацията 2016“. Тази година инициативата ще бъде три дни. Какво е медиация, доколко българите познават този начин за решаване на спорове и как работи на практика методът, разказа в предаването еМисия България Светослав Стефанов, който е медиатор и председател на Съюза на бащите в България.

„Започнахме със среща при омбудсмана. Хората не са запознати с това какво означава медиацията. За тях звучи много сложно. Тук говорим за едно лице, което с различни способи стига до реално успешно финализиране на един спор, който най-често е свързан със семейни дела, казуси, в които са намесени деца или делби на наследствени имоти“, разказа Стефанов.

Той подчерта, че когато родителите тръгнат в битка тази плоскост е много деликатна и стресираща за децата. Стефанов подчерта, че тази година в София около 400 деца са насочени към психолог заради проблеми между родителите.

„Опитваме се да наложим задължителна начална медиация. Най-хубавото е, че тя е поверителна, за разлика от делата. Цялата информация остава между двете страни и медиатора. Медиаторът се опитва да акцентира на страните, че този проблем, в който са се вкопчили и битката, която са повели хората, не би довела до нищо добро“, добави Стефанов. Той подчерта, че най-важното е медиаторът по никакъв начин не взема страна и се стреми към баланс.

„В е дело винаги поне едната страна е потърпевша. В съдебна зала никой не би разрешил на страните да казват лични неща, докато при медиатора това дори е желателно. Двете страни може да си запазят отношенията и в бъдеще въпреки конфликта. Ако трябва да говоря в цифри, започнах с бракоразводни дела. Около 500 лв. е хонорарът на адвокат за едната страна. Около 200 лв. са разходите за медиацията. При едно дело има доста допълнителни фактори – съдия, призовкари – хора, които допълнително отежняват цялото финансово състояние“, посочи още Светослав Стефанов.

Той каза, че към момента Центърът за медиация работи безплатно. „От 2010 г. до момента сме спестили около 100 000 лв. на гражданите, съответно и на държавата. Около 90% от медиаторите са юристи, адвокати, а останалите 10% са с други професии. Медиаторът трябва да се насочи с желание, да премине курс, да се впише в регистъра на Министерството на правосъдието. В началото е много трудно да не вземе страна“, разказа Стефанов. Той обясни, че много медиатори се отказват в самото начало от тази професия, тъй като дори и подсъзнателно вземат страна в казуса.

„За самия медиатор това е труден процес. Медиаторът трябва да балансира и да стигне до някакво решение. Медиацията винаги е успешна. Двете страни са седнали на една маса и са направили една първа начална крачка. Медиаторът ги стимулира да си стиснат ръцете“, добави Стефанов.

Той разказа, че днес с колегите си е провеждал обучения на ученици от 8 и 9 клас. В началото са били скептични и дори леко уплашени, но са се отпуснали, когато са разиграли конкретни казуси. „Например момиче на 16 г. има проблеми с родителите си. Те се включиха доста активно – дадоха си сметка, че това е съвсем реално нещо. От друга страна наистина в процеса на тази симулация те стигат до много позитивно решение и нагласа. Останаха очаровани и си дадоха сметка, че този първичен инат за борба изведнъж изчезва“, разказа още медиаторът.

Той посочи, че при бракоразводни казуси, медиаторът помага на родителите да насочат вниманието си към детето. „При делби на имоти, изведнъж хора, които никога не са се виждали, започват да воюват. Хората избягват да видят цялата картина и когато медиаторът я разкрие, нещата се решават много по-бързо. В медиацията всичко се фиксира в удобно и за двете страни време, а за съдебно дело се налага да се излиза от работа“, посочи още той.

Стефанов каза, че българите се сравняват с италианците, а в Италия медиацията работи много успешно. Причината е, че самата държава дава голяма гласност на този начин за решаване на казуси. „Хората започнаха да се убеждават, че наистина това работи по много елементарен начин. Най-простите неща са най-уникални“, каза още Стефанов.

Чуйте целия разговор със Светослав Стефанов и научете повече за медиацията в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …