четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Светослав Малинов: Случилото се в Брюксел е атака срещу европейските институции

Светослав Малинов: Случилото се в Брюксел е атака срещу европейските институции

Евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов заяви, че нападенията от тази сутрин в Брюксел са атаки срещу европейските институции.

„Няма никакво съмнение, че това бе атака срещу европейските институции. Трябва да знаете, че метростанцията, на която бе извършен атентат, ползват всички хора, които идват на работа с метро и работят в европейските институции.

Няма съмнение, че това е удар срещу Европейския съюз.

И оттук нататък всяка държава трябва да се чувства засегната и солидарна с мерките, които ще се вземат“, каза Малинов в предаването еМисия България.

Евродепутатът обясни, че метростанция „Малбек“ се намира на 50 м от хотела, където допреди няколко дни се провеждаха двустранните срещи на върха между турския премиер и европейските лидери.

„Става дума за сърцето на Европейския квартал, става дума за място, което е доста сериозно охранявани, и затова е особено, че стана подобно нещо“, посочи още Малинов.

По думите му от парижките атантати насам белгийските служби и полиция работи на друг режим, като се виждат постоянно успешни акции за залавянето на потенциални терористи, но явно всички тези действия не са достатъчни.

„Явно корените са по-дълбоки. Специалисти твърдят, че нападенията не може да са подготвени само за 2 дни. Те смятат, че може да има втора, независима мрежа в Белгия“, каза Малинов и допълни, че в момента

ситуацията изглежда „изключително зле и много потискаща“.

„В градовете, символ на Европа, второ и трето поколение европейски граждани, образовани в европейски училища, развиват идеи, че ЕС и европейските ценности трябва да бъда разрушени – това е проблемът“, смята еродепутатът.

Той е категоричен, че в момента трябда „да се кажат истините“ и да се набележат мерки, които обаче не трябва да са обичайните, а по-радикални, както и да се спре с опити за интеграция на хора, които очевидно не искат да бъдат интегрирани.

Серия от взривове, които бяха определени като терористични атаки, разтърсиха Брюксел тази сутрин. Две експлозии избухнаха в залата за заминаващи на летище “Завентем” около 8 ч. местно време. Малко по-късно трети взрив разтърси метростанция „Малбек“, недалеч от сградите на европейските институции.

До момента се съобщава за поне 34 загинали – 14 на летището и 20 в метрото, както и за десетки ранени.

От външното ни министерство съобщиха, че няма данни за пострадали българи.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …