четвъртък , 27 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Светослав Иванов – Политика и намеса на пазара на природен газ
INTERVU_OVERGAZ картинка 1

Светослав Иванов – Политика и намеса на пазара на природен газ

Как геополитиката се намесва на световните пазари на природен газ и каква е ролята на политиката в либерализацията на енергийния пазар в България – коментира в интервю за Би Ай Ти енергийният експерт Светослав Иванов.

„Най-свободните пазари са тези, на които държавата няма никакво участие в икономическия живот на пазарните субекти. Примери в това отношение са Великобритания, Холандия, Германия – това са държави, които нямат никакво капиталово участие в енергийни компании. В България, за съжаление, през последните години сме свидетели на това, че продължават превилегиите за компании, които са под контрол на държавата“, каза Светослав Иванов.

По думите му държавата – регулатор и автор на политики, от една страна, и държавата – собственик на предприятия, които са активни на пазара, от друга страна, са предпоставка за наличието на конфликт на интереси.

„Държавата трябва да се откаже от едната си роля, за да няма такъв конфликт на интереси“, подчерта Иванов и добави, че липсва политическа воля за промяна на статуквото.

Вижте целия разговор с енергийния експерт във видеото:

 

Вижте също

EMBG_ELENKO

Еленко Ангелов: Медиите са виновни за агресията в България

Психологът Еленко Ангелов гостува в студиото на еМисия България и коментира последните случаи на агресия …

Един коментар

  1. SluzitelOvergas

    Доставките са спрени защото ИМА задължения към Газпром. Да, те не са по договор за доставка на газ, но това не значи, че ги няма. Задълженията са за гласуван и дължим, но неизплатен дивидент към Газпром Експорт. Задълженията за дивиденти са трупани много години и са десетки милиони. Тези задължения са изисквани многократно от руската страна – безуспешно, защото са похарчени за крос-субсидиране на дъщерни на Oвергаз дружества генериращи загуби, създадени по бизнес идеи на Сашо Дончев.