събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Светослав Иванов: Митове, истини и ползи от газификацията

Светослав Иванов: Митове, истини и ползи от газификацията

Енергийният експерт Светослав Иванов от Българската асоциация за природен газ гостува в студиото на еМисия България и коментира къде е България в европейската карта за енергийна ефективност и зелена енергия, кои са митовете и истините за санирането и мръсния въздух.

„София е единствената столица в рамките на ЕС, в която за съжаление не използва достатъчно природен газ. Газификацията подарява на всяко домакинство една допълнителна отпуска в рамките на годината“, коментира Иванов.

„Непрекъснато говорим за инвестиции. Всеки от нас инвестира в образование, в почивка. Въпрос на това да изберем най-ефективните инвестиции, за да използваме най-ефективно инвестициите си. За изолирането средно на сгради се дават 17 000 лв. На едно жилище. Ако съпоставите резултата от такава инвестиция с инвестицията в една газова инсталация, има разлика“, заяви енергийният експерт.

Той отчете, че всяко домакинство, което е избрала газификацията, съчетана с програма Дезире, е получило 1000 лв. помощ. Прекомерното присъствие на държавата, в който и да е бизнес не е полезно и спира конкуренцията, убеден е Иванов.

„В началото на зимата, когато се усложни метеорологичната обстановка, станахме свидетели на поредица от три вълни. Първата беше с първия сняг – имаше 70 000 потребители на газоподаване, които не усетиха, че зимата е сурова, докато други хора бедстват, нямат електричество или дърва“, коментира енергийният експерт. По думите му, за крайният потребител няма значение от къде идва газът, стига да го има.

„Дори и да се очаква поскъпване на цената на газа, това е пример за излишно стряскане на обществото. Може да се стигне до 10 лв. по-високи сметки на година за потребител, което няма да се усети“, добави експертът.

Чуйте целия разговор със Светослав Иванов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …