понеделник , 17 декември 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Светлина в тунела: Млади лекари от Тутракан избраха местната болница пред работа в чужбина

Светлина в тунела: Млади лекари от Тутракан избраха местната болница пред работа в чужбина

Болницата в Тутракан е във финансова криза с дългове от над 4 милиона лева. Медиците не получават пълните си заплати от месеци. Кое кара млади специалисти да остават, а не да избират по-добре платена частна болница или да заминат в чужбина?

Модерно оборудване, добри специалисти, много пациенти. Но…постоянна финансова криза. Причината е парадоксална. Именно най-натоварените отделения, като акушеро-гинекологичното, генерират най-много дефицит. Защото касата не плаща надлимитните им разходи.

Въпреки тези парадокси в здравеопазването и забавянето на заплатите, млади специалисти избират да се грижат за пациентите в родония си град.

„Да, безспорно едно от най-лесните решения за един млад лекар е да отиде в чужбина и така да се поблажи от високите заплати. Но в днешно време се оказва, че не големият град, не голямата болница е тази, която осигурява медицината на високо ниво, важни са хората, които я правят, и чувството, с което вършат своята работа“, посочва Д-р Павел Ангелов, акушер-гинеколог.

Гинеколозите не могат да върнат нито една бъдеща майка, защото тя и нейното бебе са надлимитни. Затова медиците се надяват държавата да бъде много по-адекватна към нуждите на здравеопазването. Защото здравето не може да се гарантира само с професионални, човешки ценности и доверие.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …