сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Светлин Русев за колекцията на Боян Радев и камерите, които ДС бе монтирала в дома му

Светлин Русев за колекцията на Боян Радев и камерите, които ДС бе монтирала в дома му

Спортистът и колекционер Боян Радев представи 11 творби на българския класик Дечко Узунов в изложба в Националната художествена галерия, където те ще останат за продължително гостуване. Изложбата от сбирката на бившия български състезател по класическа борба, който скоро навърши 75 години, бе открита на 22 февруари.

„Знаем го като спортист, казваме „борец“, но още нямаме мярка за това което е Боян, докато всъщност той направи „другата национална галерия“ със същия хъс, желание и воля, с които се бореше и за спортните отличия. Това е потресаваща колекция“, кокентира в „Просто Диков“ художникът акад. Светлин Русев.

Това е един паметник на българската пластическа култура, категоричен е той.

Русев коментира и развитието на вкуса и разбирането за стойностното изкуство у колекционера, като спомена, че той е дарил над 200 ценни артефакта на Националния исторически музея, както и че разполага с още няколко много ценни колекции.

Ако не помислим какво ще стане с тази колекция и държавата не предложи сграда, в която тези съкровища да се съхраняват, не сме държава, заяви акад. Русев.

Светлин Русев си припомни и за участието си в Общественият комитет за екологична защита на Русе преди десетилетия, както и за камерите, поставени от Държавна сигурност в жилището му, за да бъде следен.

Чуйте целия разговор с него:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Дядо Гуди

    Сашо дай едно рамо на пловдивските художници и артисти кмета тотев да им даде гарнизонна фурма вместо да я събаря и да прави парк който е абсолютно излишен там…