събота , 25 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / Просто Диков / Светлин Русев за колекцията на Боян Радев и камерите, които ДС бе монтирала в дома му
DIKOV_RUSEV картинка 3

Светлин Русев за колекцията на Боян Радев и камерите, които ДС бе монтирала в дома му

Спортистът и колекционер Боян Радев представи 11 творби на българския класик Дечко Узунов в изложба в Националната художествена галерия, където те ще останат за продължително гостуване. Изложбата от сбирката на бившия български състезател по класическа борба, който скоро навърши 75 години, бе открита на 22 февруари.

„Знаем го като спортист, казваме „борец“, но още нямаме мярка за това което е Боян, докато всъщност той направи „другата национална галерия“ със същия хъс, желание и воля, с които се бореше и за спортните отличия. Това е потресаваща колекция“, кокентира в „Просто Диков“ художникът акад. Светлин Русев.

Това е един паметник на българската пластическа култура, категоричен е той.

Русев коментира и развитието на вкуса и разбирането за стойностното изкуство у колекционера, като спомена, че той е дарил над 200 ценни артефакта на Националния исторически музея, както и че разполага с още няколко много ценни колекции.

Ако не помислим какво ще стане с тази колекция и държавата не предложи сграда, в която тези съкровища да се съхраняват, не сме държава, заяви акад. Русев.

Светлин Русев си припомни и за участието си в Общественият комитет за екологична защита на Русе преди десетилетия, както и за камерите, поставени от Държавна сигурност в жилището му, за да бъде следен.

Чуйте целия разговор с него:

Вижте също

DIKOV_PEINCHEV картинка

Да си номер едно в света – Ивайло Пенчев за цената на успеха

Съоснователят и мажоритарен собственик на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев обвини наскоро в отворено писмо шефовете на …

Един коментар

  1. Дядо Гуди

    Сашо дай едно рамо на пловдивските художници и артисти кмета тотев да им даде гарнизонна фурма вместо да я събаря и да прави парк който е абсолютно излишен там…