сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Светлин Наков: Софтуерният университет е успешен, защото няма вземане-даване с държавата

Светлин Наков: Софтуерният университет е успешен, защото няма вземане-даване с държавата

Ако искаме да правим образование, трябва да стоим далече от държавата. Това, че ние сме успешни и при нас учат хиляди млади хора, е благодарение на това, че нямаме вземане-даване с държавата.

Това коментира в интервю за предаването „Прозорецът“ Светлин Наков, съосновател на софтуерния университет „СофтУни“.

„Не вярвам в нещо, дадено от държавата. Ако се дават пари, те могат да се дадат на хора, които работят с вдъхновение, на които им е призвание“, каза още Наков.

Той е категоричен, че в ерата на високите технологии няма дипломи, защото не дипломата работи, а човек. Затова и залага на практическото обувение в своя университет.

„Истината е, че от нашите студенти 5% искат диплома. Фирмите казват: „Дипломи – не. Съжалявам, търсим хора, които знаят и могат“. Никакви дипломи не работят и това е в световен мащаб. Ерата им отмина“, посочи още Наков.

„Защо държавата трябва да дава субсидия от десетки и стотици хиляди за хора, които нямат нужда? Заради субсидията университетите са принудени на пишат тройки, пада нивото и всичко е на режим оцеляване и ниско качество“, каза още младият IT специалист.

По думите му никой няма воля да реформира „изгнилата образователна система“, защото „ще скочат хората, които работят там, и ще уволнят министъра“.

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …