петък , 20 юли 2018
Начало / Жива връзка / Светлин Наков: Човек трябва да учи „покрай“ училището, а държавата да отдръпне монопола от образованието

Светлин Наков: Човек трябва да учи „покрай“ училището, а държавата да отдръпне монопола от образованието

Човек трябва да учи „покрай“ училището. Нашето образование не е насочено към практиката и само то не винаги е гарант за успех и намиране на работа. Държавата трябва да отдръпне монопола от образованието.

Това заяви категорично в „Жива връзка“ ИТ специалистът и преподавател Светлин Наков, основател на Софтуерния университет.

Според него решението за проблемите в образованието не е министърът да проведе определени реформи, а да даде свобода на участниците в тази система да направят сами промените.

В отговор на въпрос, Наков заяви, че смята литературата и историята за излишни предмети в днешното образование, като според него те трябва да се заменят с нещо като приложна психология, например. За него те са част от „зубрашките предмети“, като най-малкото трябва да се промени изцяло начина им на преподаване. Има учители, които го правят, но това става малко нелегално, отбеляза Наков.

Преподаването на информационни технологии в държавните училища пък той нарече „пълна катастрофа“ – и по отношение на методите, и на заплатите. По думите му е безумие да е забранено преподаването на програмиране в училище.

Светлин Наков обаче се изказа изключително ласкаво за дуалното образование, въведено отскоро у нас, макар и само в няколко училища. Според него това е най-голямата промяна за последните 20 години, в която той изключително много вярва. Очаквам идните години няколко по-смели училищни директори да посмеят да го въведат самостоятелно, а фирмите да влязат и да видят, че има резултат, добави той.

Може и да е по-зле, ние сме последните в Европа, но сме някъде по средата в света, и не бива да се обезнадеждаваме, коментира още Наков по повод последните силно обезпокоителни данни за функционалната грамотност на българските ученици. Според него нещата, които проверява изследването на PISA, в момента не се учат по този начин в училище.

„Те учат някаква теория, а в същност в живота тази математика, която ни е необходима, е малко по-дълбока. Тя се използва, за да направиш някакви изводи и да разсъждаваш. Никой не ни учи на мислене, на търсене на причините за определени факти, действия и събития, които се изучават в училище“.

Наков попита също защо например в клас учениците да не се упражняват и да не дискутират върху самите задачи от тестовете на PISA.

„Най-важното нещо за мен е ученето да се свърже с практиката. Когато човек види как нещо в действителност се ползва, той се мотивира и намира смисъл“, категоричен е предприемачът, който даде личен пример със своя учителка по химия, демонстрирала любопитни практически примери в час.

По думите му именно в това е разликата между истинския учител по призвание и онзи по диплома. Чуйте целия разговор със Светлин Наков:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

2 коментара

  1. Марио Георгиев

    Оф Наков и неговата самоопределила се фирма за университет. Нагло е да дава съвети за образование, когато и чистачката във входа вече има сертификат за програмист от него…

  2. Велизар Велизаров

    Водещите водят хаотично и наивно разговора