сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / Светлана Бахчеванова и FotoEvidence: Да променяш живота на хората и хода на историята

Светлана Бахчеванова и FotoEvidence: Да променяш живота на хората и хода на историята

Светлана Бахчеванова е сред най-известните фоторепортери в най-новата история на българската журналистика. От 2010 година насам е основен двигател на издателството за документална фотография FotoEvidence. Демократичния преход в родината ѝ оставя дълбок отпечатък както върху личния, така и върху професионалния ѝ живот. Затова тя превръща борбата за правата на човека в своя мисия. Вярва в способността на снимките да променят съдбите на хората, но и хода на историята.

„Ако не бях заминала за Ню Йорк през 2001 г., може би това нямаше да се разгърне чак в такава степен, защото там научих изключително много за това какво точно са правата на човека, какво е моето право като човек. Това, комбинирано с опита ми от България, и това усещане, че ние сме били в нещо като пълен вакуум, ние не знаехме какво става по света. По-лошото обаче беше, че светът не знаеше какво става тук и затова се случваха всички ужасни неща. Това някак си беше загнездено в главата ми“, разказа Светлана Бахчеванова пред BiT.

След рухването на режима през 89-та година Светлана Бахчеванова се присъединява към екипа на вестник „Демокрация“. Освен бурните години на българския преход през 90-те, Светлана Бахчеванова отразява и разпадането на Съветския съюз, както и на бивша Югославия с конфликтите в Косово и Босна. „Има много трудни неща, но всъщност най-трудното е да забравиш. Докато си там, си напомпан, има много адреналин и просто си вършиш работата. Когато обаче всичко това свърши… Аз си спомням – тогава не знаех, че има такова нещо като пост-травматичен стрес, като се връщах, винаги имах чувството, че всичко това, което се случва, просто няма значение, не е достатъчно важно. Но смятам, че конфликтите е важно да има такива фотографи, които отразяват конфликтите, защото е единственият начин това да стигне до света“, подчерта още Бахчеванова.

Нейн партньор във FotoEvidence и в живота е Дейвид Стюарт, социолог и дългогодишен активист. Двамата се срещат на ретроспективна изложба на Ансел Адамс в Бостън, а по-късно стават двигателя на издателството за документална фотожурналистика. В България FotoEvidence представи изложбата на италианския фотограф Фабио Бучарели The Dream през пролетта на 2016 г. Той документира смъртоносния път на бежанци през Средиземно море към Европа. Още едно смъртоносно пътуване на имигранти – този път от Централна Америка на север към Съединените щати, документира Мишел Франкфуртер в проекта си „Дестино”.

Като основатели на FotoEvidence двамата заедно са издали повече от 15 книги с документална фотография, които изобличават едни от най-бруталните нарушения на човешките права по света. Фотографът Робин Хамънд например насочва обектива към съдбата на психично болните в централна Африка. Той пътува от Конго и Либерия до Сомалия, като интервюира както пациенти, така и медицински работници в психиатрични болници. Амдреа Стар Рийз върви по стъпките на бездомниците, които обитават тунелите на Ню Йорк – цял невидим свят под мегаполиса. Португалецът Марио Круз снима „Съвременните роби“ в Сенегал – около 50 хиляди деца, безследно изчезнали в системата на религиозното образование. Най-голям успех досега постига проекта „Плачещата Мери“ на Влад Сокин.

Всяка година издателството присъжда награда на един фотографски проект, който изобличава нарушения на човешки права или оскърбление на човешкото достойнство. „Признаци на твоята идентичност” на Даниела Залкман разказва за асимилацията на местното индианско население в канадското общество с помощта на католическата църква. Тя е носител на наградата на FotoEvidence за 2016 г.

И по замисъл, и по реализация Fotoevidence е глобален проект, чиято значимост надхвърля държавни, политически и културни граници. Какво дава криле на идеите на Светлана Бахчеванова и какво ѝ дава сили да променя света – вижте в репортажа на Десислава Микова.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …