петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Светът се обедини срещу терора
Снимка: ЕРА

Светът се обедини срещу терора

Световните лидери осъдиха терористичните атаки в Париж от петък вечерта. По последни данни 128 души са убити в серията от нападения. 200 са ранени, 99 от които в критично състояние.

Обама: Това е нападение срещу цялото човечество

„За пореден път сме изправени пред ужасяващия опит за всяване на терор сред невинни граждани. Това беше нападение не само срещу Париж. Това е нападение срещу целия френски народ. Това е нападение срещу цялото човечество и срещу общите ценности, които ние споделяме. Готови сме да предоставим всякаква помощ на правителството и народа на Франция, от която те имат нужда.

Ние ще предприемем всичко необходимо, за да работим заедно с френския народ и с останалите нации по света, за да осъдим тези терористи и да преследваме всяка терористична група, която продължават да ни преследват.

Ние все още не знаем много подробности за това, което се е случило. Поддържаме връзка с френските си колеги, за да изразим най-дълбоките си съболезнования на семействата на загиналите, нашите мисли и молитви са с тези, с които пострадаха. Предложихме им пълната си подкрепа и помощ. Но ситуацията все още търпи развитие. Предпочетох да не се обаждам на президента Оланд в този момент, защото предполагам, че той е много зает точно сега.

Това е ужасна ситуация, а ние в Съединените щати знаем най-добре какво означава това. Преминали сме през няколко такива събития. И всеки път, когато сме свидетели на такива атаки, винаги сме разчитали на подкрепата и помощта на френския народ. Те винаги сам били наш верен партньор в борбата срещу тероризма и ние ще бъдем до тях, както те винаги са били до нас досега.

Сигурен съм, че в следващите дни ще знаем повече за това какво точно се е случили и екипите на Белия дом ще продължат чрез медиите да ви предоставят точна информацията. Не искам да спекулирам по отношение на това кой е отговорен за случилото се. Дори в този момент в Париж опасността не е преминала. И докато не получим потвърждение от френските власти, че ситуацията е под контрол и имаме повече информация за това, няма да спекулираме“, заяви американският президент Барак Обама.

Меркел: Свободният живот е по-силен от всяка форма на терор

„Европа преживя една от най-ужасните си нощи от много време насам. Хората в Париж преживяха кошмарна нощ на насилие, терор и страх. Преди всичко, днес искам да им кажа само едно, на тях и на целия френски народ: ние, германските ви приятели, сме с вас. Плачем заедно с вас. Ще се присъединим към вас в борбата срещу тези, които извършиха този акт, който няма обяснение.

Мислите ми са са с тези  повече от 120 души, чиито животи им бяха отнети, с техните семейства и техните близки. Бъдете сигурни: Германия е с вас и чувства вашата болка и печал. Мислите ми и с всички физически и психически пострадали хора.

Това посегателство над свободата не е единствено не е просто нападение в Париж, то е нападение, което засяга всички нас. Затова отговорът ни трябва да е единен. Първо той трябва да дойде от силите за сигурност – за тази цел германското правителство поддържа постоянно контакт с френското правителство и е предложило цялата подкрепа, която можем да окажем. Ще направим всичко възможно да помогнем за издирването на нападателите и техните съучастници и да водим борбата срещу тероризма заедно.

Нашият живот зависи от състраданието, любовта на съседите, радостта на общността. Вярваме в правото на всеки човек да търси щастие в живота, като в същото време уважава останалите. Знаем, че свободният живот е по-силен от всяка форма на терор. Да отговорим на терористите като продължим да живеем, защитавайки нашите ценности, европейските ценности, повече от всякога“, бяха емоционалните думи на германския канцлер Ангела Меркел.

Ердоган: Заложническата криза не може да бъде обяснена с никакви човешки и морални ценности

„От името на цялата страна и целия турски народ искам да изкажа най-дълбоките си съболезнования на моя колега Оланд и на френския народ за загубата им. Надявам се пострадалите да се възстановят скоро. Очевидно експлозиите, които са били близо до националния стадион, където е имало приятелски футболен мач между отборите на Германия и Франция, са насочени срещу мира и сигурността на двете страни. Заложническата криза в концертната зала не може да бъде обяснена с никакви човешки и морални ценности“, бе изказването на турския президент Реджеп Таийп Ердоган.

Могерини: Да се обединим, да преодолеем различията

„Днес е още един тъжен ден и срещата, която се провежда тук във Виена, със сигурност ще се превърне в друг вид среща. Почти всички държави, които са се събрали днес, са преживявали такава болка, такава тъга, такъв шок през последните седмици. Включително Париж вчера, Ливан в четвъртък, Русия и Египет преди няколко седмици, Турция също преди няколко седмици. Това ни показва много ясно, че засяга всички нас. Европа, Близък и Далечен изток, цялата международна общност е засегната от терористите и тези, които се опитват да ни разделят и да всеят паника. Най-добрият отговор на това е да се обединим. Да се обединим, да преодолеем различията и да се опитаме заедно да вървим към постигането на мир в Сирия. Това е, което се опитваме да постигнем днес. Смятам, че посланието, което отправяме от нашата среща, е дори по-силно, отколкото преди две седмици. Нуждата, международната общност да се обедини, защото всички държави тук и цялата международна общност са еднакво заплашени от тероризъм. Единственият възможен и ефективен отговор на това е са се справим заедно, да се изправим заедно пред конфликтите в нашия регион, започвайки от ужасната война в Сирия. И днес ще се опитаме не само да бъдем лидери и да покажем отговорност, а да се опитаме да поведем към мир“, заяви Федерика Могерини върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …