четвъртък , 22 март 2018
Начало / Жива връзка / Светът говори за… речта на Тереза Мей

Светът говори за… речта на Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей очерта пътя към Брекзит в дългоочаквана реч, която изнесе в Лондон. Тя обяви, че британският парламент ще има последната дума за окончателното споразумение, договорено между Обединеното кралство и Европейския съюз.

Британският министър-председател заяви, че Великобритания не може да остане в рамките на единния европейски пазар, тъй като това би означавало „да не напуска Европейския съюз изобщо“. Тя се позова на факта, че членството в общия пазар ще означава Великобритания да бъде обвързана с европейското право. Премиерът заяви още че, Обединеното кралство не желае да е наполовина вътре, наполовина вън от ЕС. Въпреки това, Мей не пропусна да отбележи, че за страната е изключително важно не само просперитета на страната, но и на Съюза.

Премиерът заяви още, че излизането от общия пазар трябва да позволи да се води възможно най-свободна търговия със стоки и услуги между Великобритания и страните членки на Съюза.

Според Мей референдумът в Обединеното кралство не означава страната да се затвори и да се оттегли от света.

Сред ключовите акценти в речта на Мей беше контролът върху имиграцията и бъдещата политика към гражданите на Европейския съюз. Според премиера Брекзитът трябва да значи контрол върху броя на хората, които пристигат във Великобритания от Европа. Тя заяви, че ще гарантира, че страната може да контролира имиграция от другите европейски държави.

Според премиера, ще се гарантират правата на гражданите на Съюза, които вече живеят на Острова, и очаква същата гаранция и за британските граждани в другите държави членки.

По време на речта си премиера Мей засегна и въпроса за обща търговска зона с Ирландия. Според нея, това е важен приоритет. Обединеното кралство ще има сухопътна граница с Европейския съюз и поддържането на обща търговска зона с Република Ирландия ще е важен приоритет за Великобритания в предстоящите преговори.

На 18 януари в британския парламент ще започне обсъждането на бъдещия Брекзит. Резултатите от преговорите за излизане на Великобритания от 28-членния блок ще бъдат внесени в парламента, а двете му камари ще се произнесат по окончателното споразумение, което преговорните делегации постигнат.

След речта на Тереза Мей премиерът на Шотландия Никола Стърджън заяви, че е много вероятно да се стигне до нов референдум, който обаче да реши дали Шотландия да остане част от Обединеното кралство.

Специално за Би Ай Ти речта на британския премиер коментира експертът по европейски политики Юлиана Николова.

Вижте коментара ѝ в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …