събота , 25 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Светът говори за… протестите в Румъния
JIVA_PROTESTI картинка

Светът говори за… протестите в Румъния

Стотици хиляди поискаха оставката на социалдемократическото правителство в Румъния на пореден протест в неделната вечер.

Около половин милион души, по оценки на медиите, бяха излезли на демонстрации в цялата страна въпреки опита на кабинета да уталожи страстите, като отмени спорното постановление, което декриминализира някои корупционни деяния.

Същевременно обаче премиерът Сорин Гриндяну призова министъра на правосъдието да подготви нов законопроект, който ще бъде изпратен в парламента за дебати.

Вече отмененото постановмление предвиждаше злоупотребата със служебно положение, ощетила държавата с по-малко от 200 хил. леи (около 44 хил. евро), да бъде декриминализирана. Предвиденото наказание за злоупотреба с власт се намаляваше от между 2 и 7 години на между 6 месеца и 3 години или глоба. Кабинетът одобри указа тихомълком десетина дни, след като бе предложен, без той да е включен в дневния ред на кабинета.

От постановлението щеше да се възползва на първо място лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, срещу когото в момента върви дело за корупция.

Тези законови промени доведоха до невиждани по мащабите си от десетилетия протести, сравнявани единствено с демонстрациите от 1989 г.

Вижте също

JIVA_ROMA картинка 4

Какво да очакваме от юбилейната среща в Рим

В събота в Рим държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз ще се срещнат в …