вторник , 17 юли 2018
Начало / Жива връзка / Светът говори за… протестите в Румъния

Светът говори за… протестите в Румъния

Стотици хиляди поискаха оставката на социалдемократическото правителство в Румъния на пореден протест в неделната вечер.

Около половин милион души, по оценки на медиите, бяха излезли на демонстрации в цялата страна въпреки опита на кабинета да уталожи страстите, като отмени спорното постановление, което декриминализира някои корупционни деяния.

Същевременно обаче премиерът Сорин Гриндяну призова министъра на правосъдието да подготви нов законопроект, който ще бъде изпратен в парламента за дебати.

Вече отмененото постановмление предвиждаше злоупотребата със служебно положение, ощетила държавата с по-малко от 200 хил. леи (около 44 хил. евро), да бъде декриминализирана. Предвиденото наказание за злоупотреба с власт се намаляваше от между 2 и 7 години на между 6 месеца и 3 години или глоба. Кабинетът одобри указа тихомълком десетина дни, след като бе предложен, без той да е включен в дневния ред на кабинета.

От постановлението щеше да се възползва на първо място лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, срещу когото в момента върви дело за корупция.

Тези законови промени доведоха до невиждани по мащабите си от десетилетия протести, сравнявани единствено с демонстрациите от 1989 г.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …