понеделник , 16 юли 2018
Начало / Жива връзка / Светът говори за… Прощалната реч на Барак Обама в Чикаго

Светът говори за… Прощалната реч на Барак Обама в Чикаго

Президентът Барак Обама произнесе прощалната си реч, преди часове, в Чикаго – градът, от който започна политическата кариера на 44-ия президент на Щатите. Интересът към събитието бе изключително голям.

Колегата ни Диана Михова е в сградата „Маккормик плейс“, където се проведе събитието.

„Чувствата на хората са смесени. Всички са много развълнувани и ентусиазирани от среща с президента, но измежду вълненията им долових и меланхолична нотка от това, че изпращат Обама“, посочи тя.

Тя изтъкна, че Барак Обама се е оказал един от най-харизматичните американски президенти.

Диана Михова отбеляза, че Обама не се е обърнал в речта си към приемника си в Белия дом – Доналд Тръмп, въпреки това е коментирал политиките му, които се разминават с тези на Тръмп.

С прощалната си реч Обама продължи традиция, започнала още през 1796 г. с президента Джордж Вашингтон. Традиция, която много американски президенти следват вече повече от 220 години и обикновено правят обръщението си от Белия дом. Барак Обама обаче реши да говори в Чикаго, където живее дълги години, запознава се със съпругата си Мишел Обама и започва политическата си кариера.

След края на мандата си, Барак Обама планува да отвори библиотека в Чикаго, където със съпругата му са запазили и дома си.

Вижте части от речта на президента Обама и емоциите на присъстващите след думите му в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …