понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Светът говори за…насилието над жени

Светът говори за…насилието над жени

Група студенти от Аризона решиха да покажат как социалните мрежи се борят срещу насилието на жени. Ивайло Везенков разказа, че близо 200 млади лидери от целия свят са се събрали във Вашингтон, за да обсъдят проблема и решенията му.

Данните са ужасяващи. Много африкански държави все още подлагат жени на обрязване. В САЩ на всеки 90 секунди жена става жертва на сексуален тормоз.

Кампаниите, които се провеждат в интернет, имат голямо предимство – за няколко секунди могат да стигнат до много хора от цял свят. Всички тези студенти, с които Везенков е разговарял, подчертават, че социалните мрежи могат да бъдат използвани и за това да се справим с подобни проблеми и да се работи за такива каузи срещу неравенството между половете.

Ивайло Везенков разказа, че около 2,5 млрд. са потребителите на социалните мрежи. Дори традиционните медии следват ритъма на социалните мрежи и наистина могат да променят съдби.

Данните показват, че 1/3 от европейците не са особено чувствителни по тази тема. За всеки пети насилието срещу жените е предизвикано от самите тях. При определени условия според изследването сексуалното насилие може да бъде оправдано в някои случаи.

13% от анкетираните споменават като причини за сексуално насилие предизвикателно облекло. Сред другите посочени причини са липсата на борба при самозащита или употреба на алкохол. 39% от анкетираните смятат, че домашното насилие в страната е широко разпространено в България.

Статистика от националното обединение срещу домашното насилие показва, че една на всеки три жени е била жертва на насилие от партньора си поне веднъж в своя живот. А една от пет жени е била със сериозни наранявания след като й е било посегнато от мъжа до нея.

Големият брой случай на домашно насилие са и причина в САЩ да съществуват много телефонни линии, които предлагат консултация и подкрепа за жени, изпитали насилие.

В случай на физически тормоз, жената трябва незабавно да уведоми и полицията на спешния номер 911. Извадка от разговорите по линиите показват, че най-често жертви на насилие са млади жени между 18 и 24 годишна възраст.

Има основание да се смята, че много случай не се съобщават в полицията от страх. Именно затова съществуват множество кампании, които насочват внимание към проблема.

Вижте един рекламен клип от точно такава инициатива срещу насилието над жените.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …