четвъртък , 27 април 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Светът говори за… началото на процедурата по Брекзит
JIVA_BREXIT картинка

Светът говори за… началото на процедурата по Брекзит

Британският премиер Тереза Мей ще даде начало на процедурата по излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, с което ще започнат тежки двугодишни преговори с непредвидим резултат.

Обединеното кралство трябва по план да напусне ЕС през 2019 г. след референдума от 23 юни 2016 г., на който 52 процента от избирателите гласуваха за Брекзит. Този вот внесе дълбоки разделения в страната и събуди желания за независимост у шотландците.

Мей ще уведоми в писмо председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че привежда в действие член 50 от Лисабонския договор, с което ще започне процедурата по развода. Очаква се тя да съобщи за изпращането на писмото днес, когато ще говори пред британския парламент.

Мей иска „ясно и недвусмислено“ отцепване от ЕС с излизане от единния пазар, за да може Лондон да ограничи свободата на движение на европейски имигранти – една от основните причини за вота в подкрепа на Брекзит.

От страна на ЕС, „всичко е готово“ за преговорите. На първо място на Лондон ще бъде връчена сметка за поетите ангажименти към европейския бюджет. Тя възлиза на между 55 и 60 млрд. евро, според изчисленията.Теоретично Лондон може да не плати, се казва в неотдавнашен доклад на британски лордове, но такова решение ще е равносилно на обявяване на дипломатическа война.

Така че преговорите ще бъдат за точната сума.Обединеното кралство иска и да получи гаранции за своите 1,4 милиона поданици, живеещи в страни членки на ЕС, като разменна монета вероятно ще бъде гарантиране на правата на над 3 милиона европейци, живеещи на Острова.

Кореспондентът на Би Ай Ти в Брюксел Йовка Димитрова обобщава най-важното по процедурата за напускането на Великобритания:

Вижте също

Danteli

Майстори на дантелата показват тънкостите на занаята в Етнографския музей

Изящни дантели от Европа и българската школа в Калофер и съвременни интерпретации на това изкуство …