четвъртък , 22 февруари 2018
Начало / Жива връзка / Светът говори за: Езикът на омразата и популистите

Светът говори за: Езикът на омразата и популистите

Днес съдът в Холандия ще се произнесе по делото на политика Герт Вилдерс. Срещу лидерът на партията на Свободата се води процес по обвинение за използване на реч на омразата на публичен митинг. Прокуратурата иска Вилдерс да заплати глоба в размер на 5 хиляди евро за расистките си коментари.

Триседмичният процес очаква решение по обвинението на Герт Вилдерс в използване на реч на омразата и расистко отношение към етническото малцинство на мароканците в Холандия. През март 2014 на митинг на партията на Свободата в Хага, Вилдерс пита събралото се множество дали не искат “по-малко мароканци в градовете си и в Холандия.” Когато тълпата отговаря с „по-малко,” Вилдерс заявява, че те могат да организират решение на проблема.

Прокуратурата заяви, че срещу Вилдерс е повдигнато обвинение, защото подобни расистки коментари не бива да бъдат толерирани, а след митинга местната полиция е получила 6 хиляди и 400 оплаквания за думите на Вилдерс.

През последните години популистките крайнодесни партии в Европа печелят все повече поддръжници и симпатизанти. Това се случва във Франция с Националния фронт на Марин Льо Пен, в Италия с движение “Пет звезди” на комика Бепе Грило, в Германия с “Алтернатива за Германия” и в Австрия с “Партия на свободата”. Именно Австрия се размина с избора на крайнодесен президент преди броени дни. Какъв електорат привличат популистките идеи в Австрия и кои са големите страхове на австрийците разказва Людмила Ханджийска.

Партията на свободата, която издигна Норберт Хофер за кандидат за президент има две основни идеи, с които влияе на гласоподаватели извън твърдия си електорат. Това са бежанците и Европейския съюз. А австрийският народ е разделен по отношение на търсещите убежище.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …