понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Светът говори за… Брекзит и референдума в Италия

Светът говори за… Брекзит и референдума в Италия

Референдумите във Великобритания и Италия са сред ключовите политически събития тази година.

На Острова, продължават съдебните изслушвания за това кой има право да активира чл. 50 от Лисабонския договор, с което да започне процесът по напускане на Европейския съюз от страна на Великобритания. Британското правителство вече загуби едно дело във Висшия съд на Лондон. Съдът излезе с решение, че британският парламент може да гласува преди да започне процесът по излизане от ЕС.

Междувременно, главният преговарящ от страна на Европейската комисия Мишел Барние заяви, че преговорите за Брекзит трябва да приключат през октомври 2018 г. и че никакви въпроси няма да бъдат обсъждани, преди Лондон да стартира официално процеса на отделяне. Британският премиер Тереза Мей обяви, че ще започне процедурата през март 2017 г., но иска преговорите по някои въпроси да стартират преди това.

И докато всички говорят за отзвука от референдумите във Великобритания и Италия в глобален мащаб, оказва се, че те имат и съвсем реално отражение върху живота на обикновените хора преди предстоящите празници.

Така във Флоренция, например, където лампичките вече са запалени и коледният пазар примамва големи тълпи от хора, които търсят най-хубавите подаръци за близките си, коледният дух е помрачен от политическата криза.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …