четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Светът говори за… атаката в Берлин

Светът говори за… атаката в Берлин

При засилени мерки за сигурност започва и днешният ден в Германия. Вчера стана ясно, че извършителят на атентата срещу берлинския коледен базар, в който загинаха 12 души, а 18 още се борят за живота, най-вероятно е на свобода и се укрива.

Арестуваният пакистански гражданин бе освободен поради липсва на доказателства. Германският вътрешен министър Томас де Мезиер съобщи, че полицията продължава да работи по много следи.

Междувременно „Ислямска държава“, чрез своя новинарски сайт, пое отговорност за атаката. В съобщението се казва, че нападателят е бил от редиците на групировката, откликнал на призива й да се нападат граждани на страните от коалицията, която се бие с джихадистите. Съобщението е типично за начина, по който „Ислямска държава“ пое отговорност и за предишни атаки в Европа.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви нападението за отвратително. „Знам, че ще бъде особено трудно да го приемем, ако се потвърди, че човекът, извършил това, е някой, който е търсил убежище в Германия. Ще бъде отвратително за многото германци, които всеки ден работят за бежанците, също както и за онези хора, които наистина имат нужда от убежище и които се стараят да се интегрират в нашата държава.”

Въпреки покрусата, германците решиха да не се подават на страха и коледните базари в страната отново бяха отворени, макар и при извънредни мерки за сигурност.

На много места в Европа мерките също бяха засилени, като Франция бе първата държава, направила това. У нас няма сигнали за подготвяни нападения, но се очаква мерките за сигурност също да бъдат засилени по празниците, като специални огради и бронирани коли ще пазят новогодишните концерти в центъра на София и вероятно в другите големи градове на страната. Мерките ще останат до края на празниците.

Какво поражда страх и до какво води страхът – за това ще говорим след 8 ч. с Христо Димитров, психиатър в Германия.

Как реагират в Америка при подобни извънредни ситуации – разказват колегите от Чикаго. Гостите и жителите на Ню Йорк ще трябва да се примирят с изключително засилено полицейско присъствие на най-посещаваните от туристи места след атаката в Берлин.

От полицейското управление уточниха, че засега няма конкретни заплахи, но разполагането на допълнителни сили на реда е крайно необходимо до второ нареждане. Освен многото униформени, в Ню Йорк вече са разположени и няколко места, където ще се извършват проверки на камиони.

Новоизбраният президент Доналд Тръмп също следи случващото се в Берлин отблизо. От щаба му обявиха, че бъдещият президент е в постоянен контакт с агентите от национална сигурност и своите съветници по тероризъм и отбрана.
Вчера той използва любимата си социална мрежа „Туитър“, за да заклейми атаките, като написа, че ситуацията ще става все по-зле и цивилизованият свят трябва да промени начина си на мислене. Милиардерът беше категоричен, че става дума за тероризъм и причината е радикалният ислям още преди да има яснота по въпроса.

Още по време на предизборната си кампания Тръмп подчерта, че ще се заеме със заличаването на „Ислямска държава“ и това ще е негов водещ приоритет. Следващият президент не се поколебава да използва и термина ислямски тероризъм, макар че Обама се въздържаше от употребата му.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …