четвъртък , 18 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Студенти по европеистика за увеличените стипендии и неприоритетните специалности

Студенти по европеистика за увеличените стипендии и неприоритетните специалности

Студенти от специалност европеистика в трети курс коментираха в студиото на еМисия България новината, че държавните стипендии ще бъдат увеличени с 20%.

Средствата ще са от резерви в бюджета на образователното министерство, а дотам се стигна, след като следващи фармация и медицина протестираха заради спрени европейски стипендии и разделянето на отделните специалности, които ги получават, на приоритетни и неприоритетни.

Увеличаването на държавните стипендии не отменя взетото решение за дискриминативното разделение на специалностите, коментира едно от момчетата.

Според негови колеги именно специалности като европеистиката, която също попада сред проблемните – ирония според тях, трябва да бъдат насърчавани поради липсата на достатъчно специалисти и познавачи на механизмите, по които работи съюзът, вкл. сред политиците.

Старанието на отличниците трябва да се награждава, независимо от от специалността, смятат трети.

Други посочват, че разделянето ще доведе до това да бъде отнет стимулът за кандидатстване в неприоритетните специалности. Според някои пък много студенти записват такива специалности колкото да имат някакво образование.

Чуйте гледните точки:

Вижте също

Бивш министър на образованието: В училище комунизмът е тема табу, учителите ги е страх да говорят за него

Народният съд, Възродителният процес и приватизацията влизат в учебниците. Те са предвидени в учебната програма …