петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Сценаристът на „Гьоч“ Даниела Горчева: България загуби едни почтени и трудолюбиви български граждани

Сценаристът на „Гьоч“ Даниела Горчева: България загуби едни почтени и трудолюбиви български граждани

Бих си дал живота за България, но просто не ни дават да я обичаме – това споделя един от спонтанните герои във филма „Гьоч“ пред неговите автори.

Зрителите на Би Ай Ти ще могат да видят документалната лента, в която от първо лице са разказани историите на изселени от България български турци по време на Голямата екскурзия, от 18,30 ч. тази вечер.

Филмът е дело на режисьорите Ирина Недева и Андрей Гетов, сценариста Даниела Горчева и оператора Любен Бързаков.

За него в еМисия България разказа журналистката Даниела Горчева, която се включи в предаването по телефон от Холандия, където живее.

Именно Метин (споменатият по-горе герой, с когото се запознават в интернет форум и който се поставя на техните услуги в огромния Истанбул) обяснява в началото значението на турската дума göç – да бъдеш изселен, изгонен, насила изнесен, както и да „починеш“ – или нещо, което по думите му, не зависи от теб.

Гьоч значи прокуждане, гьочмените са прокудени хора – една толкова хубава и тъжна българска дума, обяснява заглавието на филма и Горчева.

Потресе ме, трогна ме до дъното на душата, че всички тези хора много обичат България и тя много им липсва, разказва още тя. По думите й всички български изселници, с които се е запознавала в Турция и по време на снимките, и при последващите си посещения в Истанбул, са говорели без омраза и негативизъм, единствено с тъга и носталгия по старата си родина.

Жалко, България загуби едни почтени и трудолюбиви български граждани, казва журналистката.

По думите й в „Гьоч“ е събрана една много малка част от потресаващите разкази, които авторите му са записали, като Горчева не се е отказала от идеята някой ден от тях да направят поне още един филм. Тези истории трябва да се видят и чуят, те не могат да бъдат разказани, убедена е тя.

„Комунистическите властници не бяха легитимни и управляваха само по два начини – чрез репресии и чрез привилегии, чрез формулата „разделяй и владей“. Възродителният процес има характеристиките на асимилация, но не просто на турците в българи, а на всяка човешка идентичност в една безропотна социалистическа маса“, коментира още Даниела Горчева.

Чуйте целия разговор със сценариста на „Гьоч“ във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Иванка Ставриева

    Да започнем отначало…На 10.02.1985 г., се узакони „Дружество за солидарност и култура на Балканските народи, с наименование „БАЛ-ГЬОЧ“, под ръководството на известният тогава крупен индустриалец, милиардер (турчин от български произход) – МЮМЮН ГЕНДЖООГЛУ, който по-късно беше наследен от големия му син Турхан Генджооглу. Предмета на дейност на дружеството е да създава климат за сътрудничество с България в икономиката, културата и приятелството на двете страни. През1998 г. Иван Костов посети „БАЛ-ГЬОЧ“ и се срещна с наши сънародници. Да поясним, че буквалният превод на „ГЬОЧ“ е “ имиграция“, а не „ИЗГОНЕН“ и „НАСИЛА ИЗНЕСЕН“, както се спекулира в тази статия ! Трябва да отбележим, че от България се изселиха образовани хора, които допринесоха за благоустрояването и развитието на БУРСА ! Тежко неморално е обаче, да се спекулира непрекъснато за „българската възбрана“ те да обичат Родината си ! Това са политически спекулации на заинтересовани кръгове и „фалшиво творчество“ на такива като Герчева, срещу пари ! Международната визитка на дружеството е:
    FEDERATION OF BALKAN TURKS & ASSOCIATIONS FOR EMIGREES !
    Имайки предвид, че Би Ай Телевизия е и с политическа насоченост, няма нищо нередно да направи документален филм за нашите сънародници в Бурса, но да е реалистичен и човешки, а не манипулативен ! Не е без значение, че в Управителния съвет на телевизията в Офиса за България, главен редактор е НЕРИ ТЕРЗИЕВА, а един от членовете е ПЕТКО ГЕОРГИЕВ, бивш кадър на ТВ-7, известен със своята категоричност в ЛОЯЛНОСТТА на МЕСТАН и с това че преди време се прочу със сключения си договор за 5000 лв , с шефката на Сметната палата Лидия Руменова, да я обучава как да се държи пред камерата !