вторник , 22 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Код 11-13 / Строги мерки за сигурност на пътя – има ли полза от тях
zakonzakat

Строги мерки за сигурност на пътя – има ли полза от тях

Поредните промени в Закона за пътищата и защо въпреки жертвите на пътя не намаляват в КОД 11-13 коментираха бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев, Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите от катастрофи, председателят на МЕНСА-България Христо Радков и автомобилният състезател Румен Дунев.

Според Стратиев предлаганите от ГЕРБ мерки са само временни, макар добри и ефективни, и неприятни за нарушителите. Той е категоричен, че е нужен нов закон, а не поредна преработка на стария, в който по думите му има доста архаични неща, които не преследват добре нарушителите.

За бившия шеф на КАТ отпадането на предупреждителните знаци за камери, които измерват скоростта – т.нар. знак Е-24 , е добро. Всяка една мярка ще повлияе, дори да спаси само един или двама загинали, убеден е Стратиев.

За премахването на знака се обявиха и Румен Дунев и Владимир Тодоров.

Румен Дунев обърна внимание, че лошата инфраструктурата и старите автомобили по пътищата не позволяват високи скорости, дори позволените.

Той цитира статистика, според която там, където няма магистрали и контрол, загиналите са много повече, като даде пример с района около Ловеч и изобщо малките населени места.

Владимир Тодоров посочи, че европейското право ясно казва, че всичко на обществено място може да бъде заснето. „Където има респект към полицая, където знаеш, че няма как да избягаш от санкцията, тогава загиналите и пострадалите са по-малко. Трябва да пазим техните права, а не да се тревожим за правата на нарушителите“, категоричен е той, като напомни, че в България не се плащат глобите.

Христо Радков, председателят на МЕНСА-България, бе единственият несъгласен с останалите гости. Той твърди, че според статистиката от последните промени в закона от 21 януари насам жертвите на пътя като цяло са се увеличили. Той също е на мнения, че е нужен изцяло нов закон, а не кърпен.

Чуйте целия разговор с гостите:

Вижте също

kvartal

„квАРТал Фестивал“ 2017 – Тридневн празник в стария център на София

От 15 до 17 септември 2017 в столицата ще се проведе второто издание на квАРТал …