неделя , 22 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Строги мерки за сигурност на пътя – има ли полза от тях

Строги мерки за сигурност на пътя – има ли полза от тях

Поредните промени в Закона за пътищата и защо въпреки жертвите на пътя не намаляват в КОД 11-13 коментираха бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев, Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите от катастрофи, председателят на МЕНСА-България Христо Радков и автомобилният състезател Румен Дунев.

Според Стратиев предлаганите от ГЕРБ мерки са само временни, макар добри и ефективни, и неприятни за нарушителите. Той е категоричен, че е нужен нов закон, а не поредна преработка на стария, в който по думите му има доста архаични неща, които не преследват добре нарушителите.

За бившия шеф на КАТ отпадането на предупреждителните знаци за камери, които измерват скоростта – т.нар. знак Е-24 , е добро. Всяка една мярка ще повлияе, дори да спаси само един или двама загинали, убеден е Стратиев.

За премахването на знака се обявиха и Румен Дунев и Владимир Тодоров.

Румен Дунев обърна внимание, че лошата инфраструктурата и старите автомобили по пътищата не позволяват високи скорости, дори позволените.

Той цитира статистика, според която там, където няма магистрали и контрол, загиналите са много повече, като даде пример с района около Ловеч и изобщо малките населени места.

Владимир Тодоров посочи, че европейското право ясно казва, че всичко на обществено място може да бъде заснето. „Където има респект към полицая, където знаеш, че няма как да избягаш от санкцията, тогава загиналите и пострадалите са по-малко. Трябва да пазим техните права, а не да се тревожим за правата на нарушителите“, категоричен е той, като напомни, че в България не се плащат глобите.

Христо Радков, председателят на МЕНСА-България, бе единственият несъгласен с останалите гости. Той твърди, че според статистиката от последните промени в закона от 21 януари насам жертвите на пътя като цяло са се увеличили. Той също е на мнения, че е нужен изцяло нов закон, а не кърпен.

Чуйте целия разговор с гостите:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …