понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Стрелецът от Мюнхен подражавал на Андерш Брайвик

Стрелецът от Мюнхен подражавал на Андерш Брайвик

През последната година Европа стана обект на все по-мащабни терористични атентати и нападения. В последния месец за съжаление тези новини се превърнаха дори в ежедневие.
22 юли, 2016. 18-годишно момче открива стрелба срещу тийнейджъри в търговски център в Мюнхен. Давид Али Сонболи, който уби девет души, е от иранско-германски произход. След обиск в дома му стана ясно, че няма никакви доказателства да има каквато и да било връзка с “Ислямска държава” или друга терористична организация.

Сонболи е планирал атаката поне една година, един от идолите му бил норвежкия терорист Андерш Брайвик. Неслучайно нападението в търговския център беше извършено точно в деня, в който се навършиха 5 години от извършения от Брайвик атентат на остров Ютьоя.

На 22 юли 2011 год. в Осло – Брайвик поставя бомба в кола, която при избухването си убива 8 човека и ранява други 209. Докато полицията и бърза помощ пристигнат на мястото, Брайвик успява да избяга и шофира до младежки лагер на остров Ютьоя, който се намира на 40 км от столицата. По това време в лагера се провежда празник, в който участва Младежката лейбъристка партия. Брайвик е дегизиран като полицай и твърди, че е изпратен да охранява лагера. Вместо това изважда пистолета си и започва безразборна стрелба от упор по децата. На 24-ти август 2012 год. норвежкия съд произнася присъдата му след 10-седмичен процес. Брайвик е осъден на 21 години затвор.

Преди година нападателят от Мюнхен Давид Сонболи е посетил германския град Винеден, където през 2009 година ученик уби 15 души в състояние на амок. По време на посещението момчето направило снимки на мястото на трагедията. Разследващите смятат, че оттогава насам е обмислял как точно да повтори деянието.

На 11 март 2009 година 17-годишният Тим Кречмер влиза в училище „Албертвил“ в град Виненден край Щутгарт и открива напосоки стрелба в две класни стаи. На място загиват 9 ученици на възраст между 14 и 15 години, както и три учителки. В продължилото след това почти 3-часово преследване нападателят успява да застреля с пистолет още трима минувачи и да рани още няколко ученици.

Стрелецът от Мюнхен Давид Сонболи е имал и друга страст – компютърните игри, които включват стрелба и убийства. Той се заключвал за часове в спалнята си, за да играе или сърфира в интернет. Разследващите съобщиха, че пистолетът на Давид е закупен от Словакия онлайн. Давид е имал сериозни психични проблеми и дори лежал 2 месеца в психиатрична клиника през 2015 година. В останалото време вземал лекарства за психично разстройство. В училище е бил тормозен от младежи от турски и арабски произход, но никой от тях не е сред убитите и ранените.

Вижте още за стрелеца от Мюнхен и неговите идоли в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …