понеделник , 27 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Страшната традицията бердел – размяна на снахи
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

Страшната традицията бердел – размяна на снахи

Бердел е старинен обичай за размяна на снахи между две семейства, който се практикува и днес в Югоизточен Анадол, Турция. Традицията стои над държавните закони и религията, а неспазването й се наказва със смърт. Бердел се превръща с времето в неписан закон.

Основава се на първобитното, на инстинкта за самосъхранение, на инстинкта за продължаване на рода, обясни за еМисия България преподавателят в Истанбулския и Одринския университет Ферхан Атасой. Обичаят е измислен от бедните хора в стара Турция, които са нямали пари, за да откупят снахи за синовете си. Затова две семейства се споразумявали да разменят дъщерите си и така всяко от тях получавало снаха, допълни още преподавателят.

Берделът е неписан закон най-вече за кюрдите и арабите от Югоизточен Анадол. Представлява брачен съюз между четирима души. Ако едно от двете семейства се разведе, това се случва и с другото, независимо от тяхното отношение. Берделът може да се сключи и между роднини, защото ислямът не забранява подобни брачни съюзи. Най-често се прави за синовете. Съществува обаче и такъв за бащите, за да намерят те млада жена, която да им роди син, разказа Ферхан Атасой.

Традицията на бердел най-често засяга невръстни кюрдски момичета. Затова днес се смята за отживелица, а държавата и различни граждански организации се опитват да преодолеят практикуването й. Осигуряват подкрепа за момичета, някогашни или бъдещи жертви на бердел: „С падането на Берлинската стена много предразсъдъци в съзнанието на хората също рухнаха. Вече момичетата и момчетата дори от най-затънтените места на Югоизточен Анадол не са тези, които са били преди няколко години… Вече се вижда, че това, което правителството и човек не могат да направят, технологията ще направи“, сподели Атасой, която освен бивш преподавател е писател и поет, чийто бъдещ проект е свързан с написването на роман, посветен на бердел.

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …