понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Страхил Делийски: Случаят в Хитрино може да бъде използван за политически дивиденти

Страхил Делийски: Случаят в Хитрино може да бъде използван за политически дивиденти

Политологът Страхил Делийски бе гост в еМисия България и коментира трагедията в Хитрино, както и предстоящото връчване на мандата на Реформаторския блок за съставяне на правителство.

„Много трудно е да се говори в такъв момент, особено за поведението на институциите. Естествено те трябва да реагират, но доколко са убедителни е отделен въпрос. Като че ли свикнахме държавата да действа след кризи. Ясно е, че има доста проблеми с контрола и институциите, които го осъществяват. Има проблеми с инфраструктурата на БДЖ – това са неща, които рано или късно дават отражение“, коментира Делийски.

Политологът каза, че е трябвало да бъде упражнен превантивен контрол, за да не се стига до подобни трагедии, тъй като това не е първият такъв случай.

„Щом продължава, ясно е, че нещо в държавата не работи добре. Някой не си е свършил работата. Някой е направил компромис с контрола и не е упражнил властта, която има.
Големият проблем е в усещането на гражданите по отношение на институциите. Усещането, че липсва държава, която да пази подобни инциденти да не се случват, е нещо много по-трайно“, убеден е политологът.

Делийски смята, че този случай може да се използва за набиране на политически дивиденти. „Не мисля, че някой ще спечели от това. Едва ли ще се стигне до такъв тип анализи и решения, които да елиминират появата на подобни събития. Не съм оптимист“, добави политологът.

Той коментира и поведението на премиера и министрите от кабинета в оставка, които посетиха Хитрино. „Тази ситуативна загриженост не смятам, че е от полза на който и да е политик. В места като Хитрино хората отдавна се чувстват изоставени, пренебрегнати, оставени на произвола на съдбата“, добави Делийски. Политологът коментира и снимка от Хитрино на двама души с премиера на фона на срутените сгради.

„Кому е нужно да вижда министър-председателя сниман с хората, които работят на мястото на инцидента? Хората нямат нужда от жестове, имат нужда от държавност, работещи институции и контрол. Този жест нищо не може да им върне. Може да върне нещо само на министър-председателя, но не и на хората в Хитрино“, категоричен е Страхил Делийски.

Той смята, че ролята на президентската власт е много важна в тази ситуация – тя трябва да произвежда стабилност, да бъде онази институция, която да обере властовия вакуум. „Президентът пропусна шанса си да завърши мандата си по един убедителен начин с бавенето на нещата. Почти сигурно е, че ще имаме служебно правителство. В момента от една страна имаме правителство в оставка, на което му се ще да не е на власт, или поне такива са знаците, от друга страна имаме проблеми, които трябва да се решават, не е ясно кой ще ги решава и кой ще носи отговорност“, добави политологът.

Той е на мнение, че може да се очакват нови политически играчи в новото народно събрание. По думите му, много често новите политически проекти са от инструментален тип, а не от представителен.

Чуйте целия разговор в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …