понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Стоян Сталев: Къде се намира ЕС в разглобения свят

Стоян Сталев: Къде се намира ЕС в разглобения свят

Къде се намира ЕС в сложната геополитическа ситуация в света – за това в еМисия България разговаряхме със Стоян Сталев, бивш посланик на България в Турция и Германия.

Той прогнозира горещо лято и гореща откъм събития година, като отбеляза, че Европа е изправена пред исторически предизвикателства.

На първо място бившият посланик посочи безпрецедентното решение на Великобритания да напусне ЕС, което тя взе с демократичен и по думите му показателен вот, тъй като това е една от най-динамичните, с огромен опит в мултикултурализма и същевременно с най-големи традиции държави.

Сталев все пак предположи, че крайният резултат от преговорите на Лондон с ЕС ще запази общия пазар и движението на капитали, макар може би не и на работна ръка.

Според анализатора трудностите напоследък показват нуждата от изводи за ЕС и изискват нова визия за света и за икономиката му.

ЕС твърде дълго се къпеше в убеждението, че е единствен по рода си съюз и притегателна сила за толкова държави, с планове за разширяване. Той няма алтернатива, особено за държавите, които вече са членки, но очевидно има нужда от реформа, от повече прагматизъм и излизане от догмите на политическото говорене и коректност, смята Стоян Сталев.

Според него ЕС трябва да извоюва по-голяма собствена свобода в международната политика, защото все още много се влияе от политическото говорене, което по думите му не е най-уместният изход при една тежка международна обстановка. Той определи като политическа грешка скриването зад клишета и формули, бавното вземане на решения, бавната и невярна оценка на събитията, на проблема с имиграцията, на състоянието на Близкия изток.

Сталев припомни, че в общото европейско пространство не лидерите, а институциите трябва да са водещи, като промяната би трябвало да е в тяхното стабилизиране и засилване, както и в преодоляването на съмненията у обикновения европейски гражданин за тяхната прозрачност.

ЕС ще остане съюз на суверенни държави, не вярвам във федерализацията, но е важно да запази основните си свободи и стълбове, както и вътрешния диалог, отбеляза още анализаторът. Напоследък само големите в ЕС вземат решение и виждаме бунта на малките, този баланс е много важен, добави той.

Според него ЕС се нуждае от увеличаване на общата политика на сигурност и общата външна политика, но същевременно от дерегулация в икономическо отношение и запазване на националите културни различия.

„ЕС допусна разводняване на понятието суверенитет, граница, гражданство, национални ценности. Не може да се проявява една прекалена толерантност към чужди култури, неузрели за бърза интеграция, а да се подценяват собствените културни ценности“.

Според Стоян Сталев ЕС трябва и ясно да определи своите лимити и граници, тъй като днес ние не сме наясно докъде се простират те. Ако прекрачи лимита си, ЕС ще се разруши, прогнозира той, като уточнява, че не става дума само за география, а за самата политическа култура на съседните пространства, и до каква степен имаме съвместимост с тях.

Да не забравяме, че всяка държава, с която се преговаря, трябва да има стабилни съседи и стабилни отношения с тях, а например по отношение на Турция ЕС допуска двоен стандарт, което нарушава доверието в него, отбелязва бившият посланик. Той смята, че ЕС не оценява достатъчно проблемите, спецификите и географията на Турция, която според него трудно може да е член на съюза при сегашното състояние на Близкия изток.

Ще отнеме много години за стабилизация, която да ги превърне във възможни съседи на една по-широка Европа, заключава Стоян Сталев. Чуйте целия му коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. С такива „мислители“ Европа няма да излезе от кризата и не се знае дали ще оцелее. Той не е разбрал какво се случи в Обединеното кралство, не осъзнава ,че Европа участва в световното състезание по мизерия и това ще я разруши. Голямата депресия чука на вратата от 2008 и само наливането на пари , отрицателните лихви я спряха , но тя ще влезе защото делът на труда в БВП на Европа и свето продължава да намалява , а глупакът иска дерегулации . Точното обратното , Европа трябва да се обедини до държава , да регулира пазара на труда и насърчи вътрешното потребление , да обложи с мита стоките произведени с робски труд из Азия и Африка , да направи бизнесът и политиката абсолютно прозрачни , да криминализира купуването на труда под неговата себестойност, да инвестира в наука и образование , да насърчи раждаемостта , а не да внася работна ръка и бежанци,които не може да интегрира .