четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Стойчо Стойчев: Този кабинет може да изкара пълнен мандат, Радев говори като ДПС

Стойчо Стойчев: Този кабинет може да изкара пълнен мандат, Радев говори като ДПС

Политологът Стойчо Стойчев и преподавател по Анализ на политическия риск в катедра „Политология“ на СУ „Климент Охридски“ гостува в студиото на „Жива връзка“ и коментира първите 100 дни от мандата на президента Румен Радев и предстоящия кабинет.

„В сегашната ситуация това е единственият работещ вариант за съставяне на работещо парламентарно мнозинство и кабинет“, коментира политологът за коалицията между ГЕРБ и Обединени патриоти.
Той каза, че пътят на „Воля“ в рамките на този парламент е с това мнозинство. „Получи се вододел, подобен на този в Унгария, който разделя партиите на два блока. „Воля“ е по-скоро към ГЕРБ и Патриотите, отколкото към БСП и ДПС. Има всички предпоставки и ресурс този кабинет да изкара пълния си мандат. Няма интерес нито за „Воля“, нито за патриотите да разрушат този кабинет“, анализира Стойчо Стойчев.

„Единствената опасност идва извън парламента. Икономическата ситуация е също благоприятна и не очаквам масови протести. Но виждате, че потенциалът, който Шоуто на Слави активира около референдума. Може да се зароди нов тип движение с амбиции за политическо участие“, смята политологът. По думите му, ако това се случи, е вероятно да имаме и по-скорошни избори.

Той каза, че задачите пред новия кабинет са много. По думите му, по-скоро трябва да се мисли стратегически, а досега се е работело на принципа на пожарната команда. „Липсва това стратегическо мислене, липсва желанието за реформи. Ще тръгнат да повишават минимални доходи – това дали е добре или зле, ще видим как ще излезе накрая“, коментира Стойчо Стойчев. По думите му, тази мярка би подпомогнала и средния и дребния бизнес.

„Виждате, че от друга страна, международната обстановка е трудна. Първата задача е този кабинет да потърси гаранции за стабилността и териториалната цялост на страната и стабилността в региона“, смята Стойчев. По думите му, служебното правителство свърши основната си работа да проведе нормални избори. От друга страна, внасянето на законопроекти и отменяне на постановления на редовни кабинети, дискредитира малко работата на този кабинет.

„Този служебен кабинет тръгна да прави политика на президента, което даде основание на критиците и на недоброжелателите да отправят основателни критики за политиканстване и превишаване на разумните граници на мандата. Те превишиха разумните граници, в които действа едно служебно правителство“, посочи Стойчев.

„По всичко личи, че Румен Радев се е еманципирал от БСП. Това, което прави впечатление, е, че започна да говори малко като ДПС. Във войната между ДПС и ДОСТ, Румен Радев взе страна и тя е на ДПС“, смята политологът. По думите му, той е започнал по-плахо и без много резки ходове, след което изведнъж е започнал да повтаря грешките на президента Плевнелиев.

Според анализаторите на публично поведение, най-голямата му грешка е било поляризираното говорене по отношение на външната политика. „Плевнелиев беше много остър по отношение на Русия, сега Радев е много остър по отношение на Турция“, смята политологът.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …