понеделник , 21 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Стоил Рошкев и 18-годишното отлежало вино на новия му роман „Кибермодернизъм“
ROSHKEV картинка

Стоил Рошкев и 18-годишното отлежало вино на новия му роман „Кибермодернизъм“

Казват, че хубавата книга трябва да отлежи поне девет години, но политическият роман „Кибермодернизъм“ е престоял на бюрото на Стоил Рошкев цели 18 години.

Не предполагах, че толкова време ще се пише, планирах го като втора книга след първата ми стихосбирка през 1992 г., но така се случи, призна авторът му – журналистът Стоил Рошкев, в еМисия България.

Той подчерта, че иска писаното да е отлежало и обмислено. „90-те години доста са застъпени в този роман. Исках да уловя духа на прехода, но той все продължаваше, а с него и книгата. Точката поставих тази година“.

По думите му заглавието на романа до голяма степен е провокация. Според автора в момента живеем в обществен строй кибермодернизъм, а най-голямото преселение на народите е именно в киберпространството.

Романът смесва фикция и история и има няколко преплетени линии, обяснява още Рпшкев.

В този възможен свят нито за миг не се споменава името България, но в него, със истинските си имена, живеят свой литературен, фикционален живот познати ни фигури – Бойко Борисов, Симеон II, Иван Костов…

Има и един единствен герой с непознато име – Румен Червенков, но според автора който прочете книгата, вероятно ще се досети кой е първообразът му.

Най-трудният герой за изграждане пък според автора е бил кукловодът Йоан Янков-Сайта, който дава подзаглавието на романа.

За съжаления ние не сме действени герои, чакаме все други да ни оправят, казва той.

Вижте също

reakcii

Световните лидери осъдиха атентата в Барселона

Съболезнования изказаха лидери от Европа и света – Жан Клод Юнкер и Тереза Мей изказаха …